ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Ανάπτυξη του τουρισμού υγείας
Μεγάλα είναι τα περιθώρια για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα, ενώ έκδηλο είναι και το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου και των τουριστικών επιχειρηματιών για συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση. Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρά και αυτό οφείλεται στην απουσία του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από το 4ο Φόρουμ του Συμβουλίου Ιδεών και Δράσης του ΣΕΤΕ με θέμα «Ιατρικές Υπηρεσίες ως Πηγή Ζήτησης Τουριστικών Υπηρεσιών. Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα: Συμμαχίες και Συνεργασίες», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της τουριστικής έκθεσης Xenia.
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Δρακόπουλος ανέφερε ότι όσοι ταξιδεύουν για λόγους υγείας δεν είναι ιδιαίτερα πολλοί, αλλά ξοδεύουν πολλά χρήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, το 2004 2,6 3κατ. Ευρωπαίοι συνδύασαν τις διακοπές τους με ένα ταξίδι για λόγους υγείας. Μόνο για λόγους υγείας ταξίδεψαν 1,8 εκατ. Άνθρωποι. Το ίδιο έτος οι Γερμανοί που ταξίδεψαν για λόγους υγείας ήταν περίπου ένα εκατομμύριο και ήταν αριθμητικά περισσότεροι από τους συμπατριώτες τους που ταξίδεψαν για να συμμετέχουν σε συνέδρια ή να κάνουν θαλάσσιο τουρισμό. Ο κ Δρακόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν αγορές με αξιόλογη εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό, θα πρέπει αυτή η μορφή τουρισμού να στηριχθεί από την κυβέρνηση να συνταχθούν οι κατάλληλες προδιαγραφές και να ενταχθεί στο σύστημα διανομής του τουριστικού προϊόντος.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχει ακουστεί αρκετές φορές από κρατικούς παράγοντες η πρόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας ή θεραπευτικού τουρισμού, τελικά δεν πάρθηκε καμία πρωτοβουλία.
Αλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Κύπρος δραστηριοποιούνται δυναμικά στην προσέλκυση «ταξιδιωτών υγείας», ενώ, συνολικά οι χώρες που παρέχουν υπηρεσίες τουρισμού υγείας ανέρχονται σε 106.
Ο κ. Ντίνος Κωνσταντινίδης, M.D., PhD, healthcare cybernetics, Health Tourism Enterprise Practice, παρουσίασε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια εταιρεία για να αναπτύξει τον τουρισμό υγείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ανέλυσε πόσο μπορούν λειτουργήσουν στο γενικό τουριστικό προϊόν της χώρας οι 8 τομείς του τουρισμού υγείας (ιατρικός τουρισμός, οδοντιατρικός τουρισμός, spa και θαλασσοθεραπεία, wellness, αθλητικός τουρισμός, γαστρονομικός, προσβάσιμος και τουρισμός που αφορά στα άτομα που χρήζουν καθημερινής βοήθειας).
Στο πλαίσιο του τουρισμού υγείας, όπως είπε Ο κ. Giles Palmer, Clinical Embryologist & Director of the Assisted Reproduction Unit Kosmogonia και Νοσοκομείο Μητέρα, ευκαιρία για ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσει η εξωσωματική γονιμοποίηση δεδομένου ότι σε κάποιες χώρες υπάρχουν μακριές λίστες αναμονής, έλλειψη τεχνογνωσίας , υψηλά κόστη ή ακόμα και νομικές δεσμεύσεις. Αντιθέτως η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλά κόστη για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, χαμηλές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια, φιλελεύθερη νομοθεσία, υψηλά ποσοστά επιτυχία, καλή φήμη σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και την πείρα που διαθέτουν. Ωστόσο, συμπλήρωσε υπάρχουν και αρνητικά όπως οι «κρυφές χρεώσεις», ο μη τακτικός έλεγχος των μονάδων, η μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους «Ανθρώπινους Ιστούς και Κύτταρα», η λειτουργία μονάδων εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων, κλπ
Άλλοι γιατροί ομιλητές αναφέρθηκαν στη μέθοδο που ακολουθούν για να προσεκλύσουν τουρίστες για λόγους υγείας, όπως οι συνεργασίες μς ξένες κλινικές και η διοργάνωση συνεδρίων, ενώ προσοδοφόρος θεωρείται και η αιμοκάθαρση, δεδομένου ότι ένας ασθενής αντιστοιχεί σε 2,2 άτομα κατά μέσο όρο αφού πάντα ακολουθούν και συνοδοί, πραγματοποιεί περίπου 10 διανυκτερεύσεις και συμβάλει στην στην άρση της εποχικότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Προσκεκλημένοι από την Τουρκία, τη Σιγκαπούρη και τη Γερμανία αναφέρθηκαν στους τρόπους που αναπτύσσεται ο τουρισμός υγείας στις χώρες τους, ενώ ο κ. Ιωάννης Ασλανίδης, ιδρυτής και επικεφαλής χειρουργός της μονάδας Emmetropia, MD, PhD, MBA, Ass. Professor Weil Cornell New York University, τόνισε ότι η αγορά του ιατρικού τουρισμού ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ μόνο για την Ευρώπη.