Δευτέρα, Ιουλ 15th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ

Το τεστ κυήσεως

preg


Η πλέον ευαίσθητη, ακριβής και αξιόπιστη εξέταση για τη διαπίστωση εγκυμοσύνης είναι η λήψη αίματος για μέτρηση β-χοριακής γοναδοτροπίνης.
Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη παράγεται από το έμβρυο και αποτελεί το σήμα του προς τη μητέρα ότι έχει προκύψει εγκυμοσύνη.

Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη μπορεί να μετρηθεί στο αίμα και η θετική τιμή της (περισσότερο από 10 mIU/ml) μπορεί να ανιχνευθεί ακόμη και μόλις 2 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Τα περισσότερα τμήματα εξωσωματικής γονιμοποιήσης ξεκινούν τη μέτρηση β-χοριακής 14 ημέρες μετά την συλλογή ωαρίων. Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται ταχύτατα, η τιμή της β-χοριακής θα πρέπει φυσιολογικά να διπλασσιάζεται καθε 2-3 ημέρες.

Έτσι, η γρήγορη αύξηση της β-χοριακής αποτελεί ένα αξιόπιστο σημάδι μιας υγιούς εγκυμοσύνης και συχνά οι γιατροί ζητούν επανάληψη του τεστ. Η αύξηση της τιμής μέτρησης είναι καθησυχαστική.

Συνήθως, σε μια υγιή μονήρη κύηση τα επίπεδα της β-χοριακής είναι περίπου στα 100 mIU/ml γύρω στις 16 ημέρες μετά την ωορρηξία, παρότι αυτή η τιμή μπορεί να ποικίλλει αρκετά. Τα επίπεδα είναι υψηλότερα σε πολύδυμη κύηση, χαμηλότερα σε μη-βιώσιμες και εξωμήτριες εγκυμοσύνες.

Τα επίπεδα μπορεί να διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο. Πάντοτε πρέπει να συζητάται το αποτέλεσμα με τον υπεύθυνο γιατρό.

Εάν η τιμή της β-χοριακής δεν διπλασσιάζεται κατά το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται φυσιολογικά. Οι πιθανότητες περιλαμβάνουν μια μη-βιώσιμη εγκυμοσύνη που θα αποβληθεί, ή μια εξωμήτριο κύηση. Ο διαχωρισμός των δύο αυτών περιπτώσεων είναι προφανώς πολύ σημαντικός και εδώ είναι το σημείο όπου το διακολπικό υπερηχογράφημα παίζει σπουδαίο ρόλο.

Το κύριο πλεονέκτημα των μετρήσεων στο αίμα είναι πως υπολογίζουν τα ακριβή επίπεδα της β-χοριακής και αυτό το γεγονός μπορεί να είναι πολύτιμο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες, ολοκληρώνοντας τη θεραπεία γονιμότητας, «ξεκλέβουν» ένα τεστ κυήσεως ούρων από κάποιο φαρμακείο και κάνουν το τεστ μόνες στο σπίτι.
Τα σύγχρονα τεστ κυήσεως στα ούρα που υπάρχουν στο εμπόριο είναι τώρα αρκετά ευαίσθητα και μπορούν να ανιχνεύσουν μια εγκυμοσύνη έως και σε μόλις 1 με 2 ημέρες καθυστέρησης από την αναμενόμενη περίοδο (αυτό αντιστοιχεί σε τιμή β-χοριακής στο αίμα ίσης με περίπου 50 to 100 mIU/ml). Το πλεονέκτημα των τεστ κυήσεως στα ούρα είναι πως είναι φθηνότερα και πως γίνονται εύκολα από την ίδια τη γυναίκα στο σπίτι.

Παραταύτα, πρέπει κανείς να ακολουθεί σωστά τις οδηγίες ενώ είναι αρκετά συχνά τα λάθη κατά την ανάγνωση του αποτελέσματος του τεστ. Τέτοια λάθη συμβαίνουν εάν τα ούρα είναι πολύ αραιά, εάν το τεστ δεν έγινε με το σωστό τρόπο ή εάν συνυπάρχει ουρολοίμωξη.
Αρκετά συχνά παρατηρείται καφεοειδής μικροαιμόρροια πριν την ημέρα που κανονικά θα πρέπει να γίνει το τεστ κυήσεως μετά από εξωσωματική. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι οπωσδήποτε θα ξεκινήσει περίοδος, γι’ αυτό πάντοτε συνιστάται να γίνεται και το τεστ β-χοριακής.

 

network Ενημέρωση / information booklets
Blog
Παρουσιάσεις / slideshow
βίντεο / videos 1
βίντεο/ videos 2
Φωτογραφίες / photographs
Twitter

blogatbottom