ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗN PGD
Με τον όρο Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (Π.Γ.Δ), εννοούμε τη διαδικασία εντοπισμού γενετικών ασθενειών και την εν συνεχεία επιλογή και εμβρυομεταφορά υγιών εμβρύων που αποκτήθηκαν με τη μέθοδο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
Σκοπός της Π.Γ.Δ.
1. Να εξαλειφθεί ο κίνδυνος για εκείνα τα ζευγάρια που κινδυνεύουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους κληρονομικά νοσήματα.
2. Να μειώσουμε το χρονικό διάστημα των 12 εβδομάδων που πρέπει το ζευγάρι να περιμένει για να υποστεί προγενετικό έλεγχο.
3. Να αποφύγουμε την ψυχολογική φθορά που μπορεί να προκληθεί ύστερα από μια αναγκαστική διακοπή κύησης εμβρύων που είναι φορείς γενετικών ανωμαλιών.
Η αναφερόμενη τεχνική δεν είναι σχετικά καινούργια. Τα πρώτα παιδιά που σαν έμβρυα είχαν υποστεί βιοψία για να πιστοποιηθεί το φύλο τους και να αποφεχθεί έτσι η μετάδοση φυλοσύνδετου νοσήματος, γεννήθηκαν στο Hammersmith το 1989.
Από τότε μέχρι σήμερα επιστήμονες και κλινικοί ιατροί έχουν επεκτείνει τον αριθμό των νοσημάτων που μπορούν να διαγνωστούν και έτσι περισσότερα από 200 παιδιά έχουν γεννηθεί υγιή και χωρίς κάποια γενετική ασθένεια.
Συνεργασία με το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία, προσφέρει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προεμφυτευτικής διάγνωσης για την Κυστική Ίνωση και τη Β - Μεσογειακή Αναιμία. Ήδη από το 1998, γεννήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο παιδί που σε εμβρυικό στάδιο υποβλήθηκε σε προεμφυτευτικό έλεγχο για τη Β - Μεσογειακή Αναιμία.
Μέχρι σήμερα περισσότερα από 100 παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά από προεμφυτευτική διάγνωση.
Ο κύκλος της Π.Γ.Δ είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνον της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για υπογονιμότητα, με τη μόνη εξαίρεση ότι η βιοψία των εμβρύων πραγματοποιείται την 3 ημέρα μετά την ωοληψία. Μετά το τέλος της γενετικής διάγνωσης , μόνο τα υγιή και ικανά προς εξέλιξη έμβρυα μεταφέρονται στην γυναίκα.
Ερωτήσεις για προεμφυτευτική διάγνωση
Νέα τεχνολογία για τον έλεγχο εμβρύων