Τρίτη, Ιουλ 16th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ?

mouselsperm2

 

Τι Η κιρσοκήλη εμφανίζεται όταν το φλεβικό δίκτυο που φεύγει από τους όρχεις (pampiniform plexus*)  αρχίζει να επιμηκύνεται και να μεγαλώνει. Οι βαλβίδες που βρίσκονται στο πλέγμα αυτό, όταν δουλεύουν σωστά αφήνουν το αίμα μόνο να φύγει από τον όρχι. Αν υπάρχει πρόβλημα στις βαλβίδες τότε το αίμα παραμένει εκεί.
Περίπου το 15% των ανδρών έχει κιρσοκήλη. Η κιρσοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί
ανά πάσα στιγμή.
Το φλεβικό δίκτυο  που διαπερνά το όσχεο συχνά εμφανίζεται μπλε (Διογκωμένες φλέβες που εμφανίζονται στα πόδια είναι όμοιες της κιρσοκήλης).


Η κιρσοκήλη είναι ικανή να μειώσει τον αριθμό και την ποιότητα σπέρματος στον άνδρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όρχεις μπορεί να συρικνωθούν.

Ποιά είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της κιρσοκήλης?
Σύμπτωμα είναι αυτό που ο ασθενής αισθάνεται και περιγράφει, όπως ο πόνος. Ενώ το σημάδι είναι αυτό που ο γιατρός, η νοσοκόμα ή κάποιος άλλος ανιχνεύει, όπως είναι η αρρυθμία.


Είναι κοινό το γεγονός οτι ο ασθενής δεν έχει την πείρα να βρει σημάδια ή συμπτώματα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει πόνος, ο οποίος μπορεί...
• να είναι αμβλύς ή δυνατός. Μπορεί να υπάρχει η αίσθηση του βάρους. Μερικοί το περιγράφουν ως πόνο από σύρσιμο.
• να χειροτερεύει όταν ο ασθενής  ασκείται, στέκεται όρθιος ή κάθεται. Παρατεταμένοι περίοδοι άσκησης είναι πιθανοί να δημιουργήσουν πόνο.
• γίνονται χειρότεροι κατά την διάρκεια της ημέρας
• μειώνονται όταν ο ασθενής ξαπλώνει

Τελικά όταν η κιρσοκήλη μεγαλώνει τότε ο ασθενής γίνεται ενήμερος γι αυτήν.


Ποιά είναι τα αίτια της κιρσοκήλης?
Οι βαλβίδες των φλεβών που βρίσκονται στον σπερματικό τόνο δεν δουλεύουν σωστά, όμοια με την διαδικασία των εμφανή φλεβών που παρουσιάζονται στα πόδια. Η δυσλειτουργία των βαλβίδων οδηγεί σε αντίθετη ροή του αίματος πίσω στο pampiniform plexus με αποτέλεσμα  την αύξηση της πίεσης στο σήμειο εκείνο, προκαλώντας τις φλέβες να διαστέλλονται  και τελικά να καταστρέψουν τον ορχικό ιστό. 

Οι περισσότερες κιρσοκήλες εμφανίζονται στον αριστερό όρχι, εκεί όπου η αριστερή ορχική φλέβα βρίσκεται.

Πως διαγνώσκεται η κιρσοκήλη?
Κατά την διάρκεια σωματικής εξέτασης είναι δυνατό ο γιατρός να αισθανθεί την μάζα απο τις φλέβες
Αν ο γιατρός δεν είναι σίγουρος,μπορεί να χορηγήσει υπέρηχο που θα δείξει αν οι φλέβες στο pampiniform plexus είναι μεγαλύτερες από 2mm.

Ποιά είναι η θεραπεία της κιρσοκήλης?
Ο γιατρός ίσως να μην προτίνει κάποια θεραπεία. Αν υπάρχει πόνος,ο όρχεις σμικρύνεται, ή ο αριθμός και ποιότητα σπέρματος του ασθενούς έχει επιρρεαστεί τότε κάτι πρέπει να γίνει. Μπορεί να γίνει εγχείρηση ετσι ώστε να απομακρυνθεί η διαστελμένη φλέβα, ετσί ώστε το αίμα να ρέει σε υγειείς πλέον φλέβες. Παρόλα αυτά, η θεραπεία αυτή μπορεί να μην έχει θετικά αποτελεσματα όσον αφορά τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος.
Αν η εγχείρηση απαιτείται, ο ασθενής συνήθως δεν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο. Ο μετεγχειριτικός πόνος είναι συνήθως μέτριος


Για τον έλεγχο του αριθμού και της ποιότητας σπέρματος του ασθενούς απαιτείται αναμονή λίγων μηνών μετά την εγχείρηση.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές της κιρσοκήλης?

Ατροφία του όρχι: αν τα σπεματικά σωληνάρια καταστραφούν, ο όρχις θα γίνεται όλο και μικρότερος

Αριθμός και ποιότητα σπέρματος: Υπάρχει μια άποψη οτι οι η κιρσοκήλη προκαλεί υπογονιμότητα, ή οτι ένας άνδρας νε κιρσκοκήλη είναι πιο δύσκόλο να αφήσει προκαλέσει μια εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί υποστηρίζουν οτι η θερμοκρασία μέσα στους όρχεις αυξάνεται με την παρουσία της κιρσοκήλης, επηρρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή σπέρματος και την κινητικότητα αυτού. Παρόλα αυτά πολλοί άνδρες με κιρσοκήλη έχουν γίνει πατέρες.

 

*είναι ένα δίκτυο από πολλές μικρές φλέβες που βρίσκονται στο σπερματικό τονο, σχηματίζεται από την ένωση πολλών σπερματικών φλεβών από τον πίσω μέρος των όρχεων και παραπόταμων από την επιδυδυμίδα

 

  ISIGHT

  fotolia life2  

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ
Ο δικτυακός μας τόπος στοχεύει στην ενημέρωση σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Καλύπτονται θέματα θεωρητικά, τεχνικά, ενώ μπορείτε να βρείτε και διάφορες χρήσιμες
διευθύνσεις σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
.:Ελλάδα για εξωσωματική:.  .:Τα στάδια της Εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μια σελίδα:.
.:Δωρεάν ενημέρωση:.

line4

Ο πλήρης οδηγός για την εξωσωματική γονιμοποίηση - ρωτήστε μας για την εξωσωματική γονιμοποίηση ! E- [συμβουλευτική]

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEO

Εμβρυομεταφορά. Κλασική IVF. Γονιμοποιημένο ωάριο.
embryolab fert vidfront
Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται μέχρι την
ημέρα της εμβρυομετα-
-φοράς.
100,000 σπερματοζωάρια
προστίθενται σε κάθε ωάριο
και καλλιεργούνται
μέχρι το επόμενο πρωί.
Ένα γονιμοποιημένο ωάριο
στο οποίο διακρίνονται οι
δύο προπυρήνες του
που βρίσκονται στο
κέντρο του.

blogatbottom