ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ
Αντιμετωπίζετε πρόβλημα σύλληψης;
Δεν είστε μόνες. Αν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να δημιουργήσετε οικογένεια για πάνω από 12 μήνες χωρίς επιτυχία, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος;
Η σύγχρονη τάση των Ελληνίδων να μεταθέτουν το χρόνο εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην γονιμότητά τους και γεννά συνεπώς την ανάγκη για θεραπεία γονιμότητας.
Ανέκδοτες αιτίες καθυστέρησης της σύλληψης:
“Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι είχαμε πρόβλημα. Προσπαθούσαμε για περίπου 2 χρόνια αλλά απλώς πιστεύαμε πως χρειαζόμαστε ξεκούραση.”
“Αφήσαμε την προτεραιότητα ενός παιδιού γιατί θέλαμε να εδραιώσουμε τις καριέρες μας και να έχουμε οικονομική ασφάλεια πριν ξεκινήσουμε οικογένεια. Τώρα είμαστε έτοιμοι αλλά πλέον δεν είναι εύκολο να συμβεί.”
Πιθανότητες σύλληψης
Το φυσιολογικό ποσοστό επιτυχίας ανά μήνα για ζευγάρια της ηλικίας των 25 ετών είναι 20% - το ποσοστό αυτό μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, ιδιαίτερα άνω των 35 ετών.
“Γιατί έχουμε πρόβλημα σύλληψης;”
Οι αιτίες υπογονιμότητας ποικίλλουν και περιλαμβάνουν παράγοντες που αφορούν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες, αλλά και το συνδυασμό τους με άλλους παράγοντες. Συχνά συμπεριλαμβάνουν προβλήματα σχετικά με:
- την παραγωγή σπέρματος ή ωαρίων
- την λειτουργική δομή του αντρικού ή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και/ή:
- ορμονικές και ανοσολογικές δυσλειτουργίες σε άντρες και γυναίκες
Πέρα από την ηλικία της γυναίκας, η αντρική υπογονιμότητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την πιθανότητα σύλληψης για ένα ζευγάρι (σε ένα ποσοστό περίπου 40% η αιτία υπογονιμότητας σχετίζεται με το σπέρμα). Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν:
- προβλήματα ωορρηξίας
- σαλπιγγίτιδα
- ενδομητρίωση
- συνδυασμό αντρικών και γυναικείων παραγόντων
Κάντε τη διάγνωση μόνοι σας
Βήμα 1ο : Για να κατανοήσετε το επίπεδο γονιμότητας του συντρόφου σας ή το δικό σας, διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω ερωτήσεις και αν απαντήσετε «ναι» σε έστω και λίγες από αυτές απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Προσπαθείτε να επιτύχετε εγκυμοσύνη για πάνω απο δώδεκα μήνες;
Είστε εσείς ή ο σύντροφός άνω των 35 ετών;
Έχετε ακανόνιστο κύκλο ή έχετε παρατηρήσει απουσία περιόδου;
Είχατε 2 ή περισσότερες αποτυχημένες κυήσεις στο παρελθόν;
Υπήρξε προηγούμενη χρήση ενδομήτριου σπειράματος – σπιράλ (IUD);
Έχετε ενδομητρίωση ή δυσμηνόρροια;
Υπάρχει ιστορικό πυελικής μόλυνσης ή μόλυνσης των γεννητικών οργάνων σε κάποιον από το ζευγάρι;
Ακμή ή υπερτρίχωση;
Αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά τη συνεύρεση;
Είχε κάποιος απο εσάς υποβληθεί προηγούμενα σε ενδοκοιλιακή χειρουργική επέμβαση;
Πάσχει κάποιος από τους δύο από κάποια χρόνια ασθένεια; (π.χ. διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση κτλ.)
Υπάρχει ιστορικό χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία σε κάποιον απο τους συντρόφους;
Βήμα 2ο: Καλέστε για μια συνάντηση με έναν ειδικό. (τηλ. 210 6869827)
Βήμα 3ο: Συναντήστε έναν ειδικό εξωσωματικής γονιμοποίησης ο οποίος μπορεί να καταγράψει και να αξιολογήσει το ιατρικό ιστορικό σας έτσι ώστε να συζητήσετε και να αποφασίσετε για την καταλληλότερη μέθοδο θεραπείας.
Βραδιές ενημέρωσης-οργανώνουμε βραδιές ενημέρωσης σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Για περισσότερες πληροφορίες. Η συνάντηση πραγματοποιείται στους χώρους του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σ' ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, στο Επίπεδο Α’ του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ |