ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνουν τα αποτελέσματα γονιμότητας:Έχει προταθεί ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα τόσο των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο και της φυσιολογικής σύλληψης. Πολλές μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συμβουλεύουν τους ασθενείς τους ή τους δίνουν οικονομικά κίνητρα ώστε να αλλάξουν τις κακές συνήθειες του τρόπου ζωής τους, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, πριν την έναρξη της θεραπείας γονιμότητας..
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) επιβεβαίωσε με πρόσφατη ανακοίνωση της την επίδραση του τρόπου ζωής στην έκβαση των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έδωσε 5 προτάσεις κλειδιά για τους ειδικούς που ασχολούνται με την υπογονιμότητα.
• Δεν θα πρέπει να παρέχεται θεραπεία γονιμότητας σε γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ σε υψηλά επίπεδα ή σε γυναίκες που είναι απρόθυμες να μειώσουν την κατανάλωση.
• Ιδιαίτερη προσοχή στην θεραπεία χρειάζονται οι γυναίκες που είναι σε μεγάλο βαθμό παχύσαρκες. Η απώλεια βάρους φαίνεται ότι ασκεί θετική επίδραση στην αναπαραγωγική ικανότητα.
• Αν η θεραπεία με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πραγματοποιηθεί μετά από αλλαγή στον τρόπο ζωής των ζευγαριών, οι ειδικοί υπογονιμότητας θα πρέπει να βοηθούν τους ασθενείς ώστε να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
• Πριν την έναρξη της θεραπείας, ο γιατρός θα πρέπει να συμβουλεύσει τα ζευγάρια να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να μειώσουν το βάρος τους και να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο δεν προτείνεται το ίδιο στις περιπτώσεις γυναικών που βρίσκονται προς το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας διότι αυτό θα καθυστερήσει σημαντικά την θεραπεία τους.
• Η συμβολή των ειδικών γονιμότητας στην επιστημονική έρευνα κρίνεται απαραίτητη για την μελέτη των επιδράσεων του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, της παχυσαρκίας και γενικά του τρόπου ζωής στην αναπαραγωγική ικανότητα.
Κακές συνήθειες και οι επιδράσεις τους:
Κάπνισμα: Η μελέτη έχει δείξει ότι όσο αυξάνονται τα χρόνια καπνίσματος στη ζωή μιας γυναίκας τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αποτυχίας μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Η επίδραση του καπνίσματος στην έκβαση των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι σημαντική αν σκεφθεί κανείς ότι αναλογεί σε αύξηση της ηλικίας της γυναίκας κατά 10 χρόνια. Επιπλέον βρέθηκε ότι ο αριθμός των κύκλων IVF που χρειάζονται για επιτυχή επίτευξη κύησης είναι δυο φορές μεγαλύτερος σε γυναίκες καπνίστριες από τις μη καπνίστριες. Η μελέτη επίσης αναφέρει την ύπαρξη αυξημένου κίνδυνου γέννησης παιδιού με τις παρακάτω ανωμαλίες σε γυναίκες καπνίστριες είτε μετά από φυσική σύλληψη είτε μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή:
• Πρόωρη γέννηση, περιορισμένη αύξηση, θνητότητα και πρόωρος νεογνικός θάνατος.
• Χαμηλό βάρος γέννησης, λαγόχειλο και σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
• Ποικίλες επιδράσεις στις παραμέτρους του σπέρματος του άρρενος απογόνου
Παχυσαρκία: Η μειωμένη συχνότητα της ωογένεσης και της πιθανότητας φυσικής σύλληψης που παρατηρείται σε παχύσαρκες γυναίκες φαίνεται ότι οφείλεται στην αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας στους ορμονικούς και μεταβολικούς μηχανισμούς. Οι παχύσαρκες ασθενείς που υπόκεινται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν περίπου 30% μικρότερη πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης λόγω των αυξημένων δόσεων γοναδοτροφινών που απαιτούνται για την διέγερση των ωοθηκών τους σε σχέση με γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Μια άλλη μελέτη αναφέρει αυξημένο κίνδυνο για τα παρακάτω τόσο μετά από τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο και μετά από φυσική σύλληψη σε γυναίκες με παχυσαρκία:
Στις εγκύους:
• Αυξημένη πιθανότητα αποβολής περίπου 30%.
• Προεκλαμψία
• Διαβήτη κυήσεως
Στον απόγονο
• Επιπλοκές στη γέννηση και εμβρυικός θάνατος
• Συγγενής ανωμαλίες
Κατανάλωση αλκοόλ: Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα που να καταδεικνύουν συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ γυναικών πριν την έναρξη του κύκλου IVF και της έκβασης της εγκυμοσύνης, της πιθανότητας αποβολής και της γέννησης ζωντανού νεογνού. Έχει βρεθεί ότι αυτές οι συσχετίσεις είναι δοσοεξαρτώμενες και εξαιρετικά ισχυρότερες όταν η κατανάλωση του αλκοόλ πραγματοποιείται πριν την έναρξη του θεραπευτικού κύκλου. Η μελέτη αυτή συσχέτισε την κατανάλωση αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο για τις παρακάτω επιδράσεις:
• Μειωμένη πιθανότητα σύλληψης, μειωμένα ποσοστά κυήσεων και αυξημένα ποσοστά αποβολών.
• Φυσικές ανωμαλίες συμπεριφοράς και συγγενής ανωμαλίες στους απογόνους. Αυτές οι ανωμαλίες συμπεριλαμβάνονται κάτω από τον ευρύ όρο Εμβρυϊκές διαταραχές του αλκοόλ;; [Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASD)].
• Εμβρυϊκός θάνατος, αναστολή της εμβρυϊκής ανάπτυξης και πρόωρη γέννηση.