ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΜΩΡΑ?
Φτιάχνονται τέλεια μωρά; designer babies
Εξωσωματική και γενετικός έλεγχος.
Η ιδέα του ελέγχου των εμβρύων πριν την εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 1967 (πριν ακόμα αρχίσει το IVF), ο Εdwards (ο πρωτοπόρος της ανθρώπινης εξωσωματικής γονιμοποίησης) μαζί με τον Gardner, αναφέρουν την εξακρίβωση φύλου σε έμβρυα κουνελιών. Στο σχετικό άρθρο τους λένε ότι κάποια παρόμοια τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ανθρώπινα έμβρυα ώστε να αποφευχθούν γενετικές ασθένειες.
Χρόνια αργότερα, η βελτίωση αυτών των τεχνικών στην εξωσωματική γονιμοποίηση, η αύξηση της χρήσης των μικροχειρισμων στο εργαστήριο καθώς και η ταχεία πρόοδος της μοριακής γενετικής, οδηγούν στον έλεγχο των εμβρύων και στην επιτυχημένη μεταφορά τους στην μήτρα
Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD) είναι η ανίχνευση γενετικών κληρονομικών ασθενειών σε έμβρυα που γονιμοποιούνται στο εργαστήριο. Έτσι, σήμερα δίνεται η δυνατότητα σε ζευγάρια που έχουν υψηλό κίνδυνο να κάνουν ένα παιδί με κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες να μάθουν ποια έμβρυα είναι υγιείς πριν την εμβρυομεταφορά .
Ο σκοπός της ΠΓΔ είναι να ελαχιστοποιήσει τις γεννήσεις παιδιών με γενετικά κληρονομικά νοσήματα, αφού ο προγενετικος έλεγχος γίνεται άμεσα και αποτρέπει την διακοπή εγκυμοσύνης.
Έτσι, δεν μπαίνει πια θρησκευτικό ή ηθικό δίλημμα όταν έπρεπε να σταματήσει κάποια εγκυμοσύνη.
Η νομοθεσία στην Ελλάδα θα απαγορεύει την διάγνωση φύλου των εμβρύων για κοινωνικούς λόγους.
FISH, Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD) και Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGS).
Η εναλλακτική μέθοδος για τις φυλοσύνδετες ασθένειες ήταν ο "φθορίζων υβριδισμός in situ" (FISH) με ειδικούς δείκτες για το Χ και Υ χρωμόσωμα.
Χρησιμοποιώντας δείκτες διαφορετικών χρωμάτων στα κύτταρα εμβρύων έγινε δυνατή η ταυτόχρονη ανίχνευση δύο χρωμοσωμάτων (Χ,Υ).
Μετά από πολλές βελτιώσεις στην τεχνική FISH είναι πλέον εφικτό να εξετάζονται ταυτόχρονα και πιο γρήγορα έως και 5 χρωμοσώματα χρησιμοποιώντας δείκτες με διαφορετικά χρώματα.
Από μια πλευρά το PGD (Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος) μειώνει τις πιθανότητες σε ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά με κάποιες μεταδιδόμενες γενετικές ασθένειες, ενώ από την άλλη, ο προγενετικός γενετικός έλεγχος (PDS) έχει σκοπό στην εξωσωματική γονιμοποίηση να αυξήσει το ποσοστό εγκυμοσύνης (και να μειώσει το ποσοστό των αποβολών) μια και που διαλέγονται τα πιο υγιή έμβρυα.
Έλεγχος στα ανευπλοείδια (ανώμαλος αριθμός χρωμοσωμάτων).
Αρκετά έμβρυα μπορεί να έχουν καλή μορφολογία, αλλά ανώμαλο αριθμό χρωμοσωμάτων. Τα έμβρυα αυτά είναι ακατάλληλα για εμφύτευση ή καταλήγουν σε άμβλωση.
Ο έλεγχος στα ανευπλοείδια (για τα καλύτερα έμβρυα) με πολλούς δείκτες (έναν για κάθε χρωμόσωμα) μας δείχνει τα πιο ικανά έμβρυα για εμβρυομεταφορά και αποτελεί ένα ακόμα κριτήριο ποιότητας εκτός από την μορφολογία τους και τα στάδια ανάπτυξής τους.
Ο έλεγχος του εμβρύου προκαλεί αρκετές διαμάχες και συζητήσεις.
Οι γονείς πάντα προσπαθούσαν να καθορίσουν τα γονίδια των παιδιών τους. Ο Αριστοτέλης συμβούλευε τους άνδρες να δένουν τον αριστερό τους όρχι για να κάνουν σίγουρα αγόρι.
Το παραπάνω έχει στενή σχέση με την Ευγονία, δηλαδή την προσπάθεια να επιλέξουμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φυλής και έτσι να έχουμε "κατά παραγγελιά" παιδία που να έχουν π.χ. όλα μπλε μάτια , ξανθά μαλλιά.
Όμως αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Πολλά ανθρώπινα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι αποτέλεσμα όχι μόνο ενός γονίδιου αλλά συνδυασμός πολλών γονίδιων μαζί.
Εάν ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό είναι σπάνιο - και η ανθρώπινη φύση το αναγνωρίζει αυτό - ο αριθμός των εμβρύων που θα έπρεπε να ελεγχθούν ώστε να βρεθεί αυτό το χαρακτηριστικό, θα ήταν τεράστιος..
Ο καλύτερος και πιο παραδοσιακός τρόπος να κάνει κάποιος παιδί με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί, είναι …... να βρει τον αντίστοιχο σύντροφο ώστε να ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά αυτά!!
Υπάρχει μεγάλη διάφορα στο να παρεμβαίνεις επιστημονικά στην φύση για να μειώσεις την πιθανότητα να γεννηθούν παιδία με κληρονομικές ασθένειες και στο παρεμβαίνεις για να φτιάξεις όπως εσύ θέλεις κάποια παιδιά .(Όπως σκέφτονταν μερικοί στην αρχή του 20ου αιώνα με την ιδεολογία της Ευγονίας.)
Με μεγάλη προσοχή λοιπόν πρέπει να εξηγήσουμε την διαφορά του να περιορίσουμε κάποιες ασθένειες (επιστημονική πραγματικότητα) και του να "φτιάχνουμε" γονίδια (επιστημονική φαντασία).