ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ DNA
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ DNA
1. HALO [ΜΗΤΕΡΑ IVF]
Ένα νέο test για τον υπολογισμό του κατακερματισμού σε του DNA σπερματοάρια
Το test είναι μια εξέταση που δίνει εικόνα για την κατάσταση του σπερματικού DNA και τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.
Η ακεραιότητα του σπερματικού DNA σχετίζεται με την επιτυχή εγκυμοσύνη. Υψηλά επίπεδα κατακερματισμού μπορούν να μειώσουν την ποιότητα των εμβρύων και έχουν ως αποτέλεσμα αυτόματες αποβολές ή βιοχημικές κυήσεις. Ο κατακερματισμός του σπερματικού DNA επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και μετά από ICSI.
Ακόμα και άνδρες με φυσιολογικούς παραμετρους σπερματατος παράγοντες έχουν βρεθεί να έχουν υψηλά ποσοστά κατακερματισμενου DNA. Το test ενδείκνυται για ζευγάρια με άγνωστους παράγοντες υπογονιμότητας και πολλαπλές αποβολές. Προτείνεται η ανάλυση του σπερματικού DNA να εμπεριέχεται στην αξιολόγηση υπογόνιμων ανδρών.
Ποσοστά <20%>30% έχουν μειωμένα ποσοστά επιτυχίας
Υποψήφιοι θεωρούνται άνδρες με αριθμό σπερματοζωαρίων >4x10 .6 /ml και άγνωστους παράγοντες υπογονιμότητας, ανεξάρτητα των υπόλοιπων σπερματικών παραμετρων.
Η εξέταση γίνεται με ραντεβού στο ΜΗΤΕΡΑ
Σπερματοζωάρια μετά από το halotest. Φαίνονται οι βαθμοί τους.
Μετρώνται συνολικά 200 σπερματοζωάρια και βαθμολογούνται το καθένα σε κλίμακα από το 1 – 5, ανάλογα με το μέγεθος του φωτοστέφανου- Οι βαθμολογίες έχουν ως εξής:
1: Μεγάλο φωτοστέφανο (παρόμοια διάμετρο με αυτήν του πυρήνα)
2: Μέτριο φωτοστέφανο
3: Μικρό φωτοστέφανο (Μικρότερη διάμετρο από το 1/3 του πυρήνα)
4: Έλλειψη πυρήνα
5: Ανώμαλα, αποπτωτικά ή μη βαμμένα σπερματοζωάρια (η μέτρηση τους αφαιρείται από το σύνολο κατά τον υπολογισμό των ποσοστών).
Στη συνέχεια υπολογίζονται τα ποσοστά κατακερματισμού από το άθροισμα των βαθμολογιών 3 κ 4.
MITERA RESULTS-
Τα διαγράμματα που συσχετίζουν τον κατακερματισμό με τις κλασσικές σπερματικές παραμέτρους
Όπως φαίνεται και στα διαγράμματα δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του κατακερματισμού και των άλλων τεσσάρων σπερματικών δεικτών.
Αρχικά, παρατηρούμε ότι ο κατακερματισμός δεν φαίνεται να επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Ούτε φαίνεται να επηρεάζει την κινητικότητα (ολική και πρόσθια) των σπερματοζωαρίων ή την μορφολογία τους.
Συσχέτηση ποσοστού κατακερματισμού του σπερματικού DNA με τα ποσοστά επιτυχίας των εγκυμοσυνών
2. Η ΜΕΘΟΔΟΣ TUNEL [βρίσκει εφαρμογή στο Διαγνωστικό Κέντρο Γενετικής ALPHA LAB]
Μια ευρέως χρησιμοποιημένη μέθοδος για την ανίχνευση κατακερματισμού στο DNA είναι η TUNEL (terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated deoxyuridine triphosphate-nick end labeling)
Φυσιολογικά και κατακερματισμένα σπερματοζωάρια σε μικροσκόπιο φθορισμού μετά από TUNEL. (ευχαριστώ θερμά την κυρία Σαχινίδη Φράνσυ για τη φωτογραφία)
Μακρής Α -kosmogonia.gr