ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ
Νομοσχέδιο για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή
Ψηφίστηκε στην Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου 2002.
Περιληπτικά..
1. Η τεχνητή γονιμοποίηση επιτρέπεται μόνο για να αντιμετωπίζεται η αδυναμία απόκτησης τέκνων με φυσικό τρόπο ή για να αποφεύγεται η μετάδοση στο παιδί σοβαρής ασθένειας.
2. Η τεχνητή γονιμοποίηση επιτρέπεται μέχρι την ηλικία όπου το άτομο μπορεί να συλλάβει φυσιολογικά.
3. Απαγορεύεται η κλωνοποίηση.
4. Η επιλογή φύλου δεν επιτρέπεται, εκτός αν πρόκειται να αποφευχθεί σοβαρή κληρονονομική ασθένεια που συνδέεται με το φύλο.
5. Καθε ιατρική πράξη για ανθρώπινη αναπαραγωγή γίνεται με γραπτή συναίνεση και των δύο προσώπων που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο.
6. Η τεχνητή γονιμοποίηση, μετά τον θάνατο του συζύγου ή του συντρόφου επιτρέπεται με δικαστική άδεια μόνο αν ισχύουν τα παρακάτω:
Α)Ο σύζυγος/σύντροφος να έπασχε απο ασθένεια που συνδεέται με πιθανό κίνδυνο στειρότητας ή να υπήρχε κίνδυνος θανάτου του.
Β)Ο σύζυγος/σύντροφος να έχει κάνει γραπτή συμβολαιογραφική συναίνεση και για τεχνητή γονομοποίηση μετά τον θάνατό του.
7. Η τεχνητή γονιμοποίηση όταν υπάρξει θάνατος συζύγου/συντρόφου μπορεί να
γίνει μετά από 6 μήνες από τον θάνατό του και οχι μετά από 2 χρόνια.
8. Η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων- εμβρύων,που δεν ανήκουν σε αυτήν,και η εγκυμοσύνη αυτών, επιτρέπεται με δικαστική άδεια.Παράλληλα γίνεται γραπτή συμφωνία τόσο από αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν παιδί όσο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει και του συζύγου της αν είναι παντρεμένη. Σε καμμία περίπτωση δεν υπαρχει κανένα οικονομικό όφελος και από τις δυο πλευρές.
9. Τα πρόσωπα που θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση αποφασίζουν με γραπτή δήλωσή τους στον ιατρό τους ή στον υπεύθυνο του κέντρου, πριν ξεκινήσουν , ότι οι κρυοσυντηρημένοι γαμέτες ή έμβρυα που δεν θα χρησιμοποήθουν για τεκνοποίηση:
Α)Θα δοθούν χωρίς αντάλλαγμα και με προτεραιότητα σε άλλα πρόσωπα που θα επιλέξει το κέντρο ή ο ιατρός.
β)Θα δοθούν χωρίς αντάλλαγμα για ερευνητικούς λόγους.
Γ)Θα καταστραφούν.
10. Αν δεν υπάρχει γραπτή δήλωση για το "μέλλον" των κρυοσυντηρημένων γαμετών / εμβρύων θα φυλάσονται για 5 χρόνια και μετά είτε θα καταστρέφονται είτε θα διατίθενται για ερευνητικούς σκοπούς.
11. Η ταυτότητα τρίτων προσώπων που προσφέρουν γαμέτες ή έμβρυα, δεν θα γίνεται γνωστή στα πρόσωπα που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Παράλληλα θα υπάρχουν ιατρικές πληροφορίες για τους δότες σε απόρρητα αρχεία χωρις να φαίνεται η ταυτότητα τους και θα υπάρχει πρόσβαση στο παιδί μόνο σε περίπτωση που συντρέχει σοβαρός λόγος για την υγεία του.Σε καμμία περίπτωση δεν θα γίνεται γνωστή η ταυτότητα του παιδιού και των γονέων του στον δότη.
2005
Ψηφήστηκε ένας δεύτερος νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγήν
Ίδρυση Εθνικής Αρχής που θα ελέγχει κάθε κέντρο - μπορεί να παρέχει την άδεια λειτουργίας καθώς και να εκδώσει ένταλμα με ποινικές διώξεις για τυχόν παραβάσεις του Νόμου.
Μέγιστη ηλικία για γυναίκες 50 χρονών.
Περιορισμός νούμερων εμβρύων για εμβρυομεταφορά, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.
Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης μπορούν να λειτουργούν εκτός Μαιευτηρίων κάτω από αυστηρές προδιαγραφές.