ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ
ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΠΛΗΣ ΚΥΣΤΕΩΣ ΩΟΘΗΚΗΣ
Τι είναι η απλή κύστη ωοθήκης
Αρκετά συχνά στη διάρκεια του διαγνωστικού ελέγχου για υπογονιμότητα, ή και στη διάρκεια της θεραπείας, σε κάποιες γυναίκες εντοπίζονται απλές κύστεις ωοθήκης. Η διάγνωσή τους γίνεται με υπερηχογράφημα, συνήθως ενδοκολπικό.
Αποτελούν, κατά κύριο λόγο, κατάλοιπο ενός ωοθηλακίου κάποιου προηγούμενου έμμηνου κύκλου το οποίο είτε δεν κατάφερε να οδηγηθεί σε ωορρηξία, είτε μετά την ωορρηξία δεν απορροφήθηκε από την ωοθήκη όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά παρέμεινε στην επιφάνεια γεμίζοντας με ορώδες ή αιματηρό υγρό. Τέτοια "κυστικά ωοθηλάκια" μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος τα 5 εκ. ή περισσότερο.
Ο όρος απλή/φυσιολογική κύστη, ή κυστικό ωοθυλάκιο διαχωρίζει αυτά τα ευρήματα από άλλα παθολογικά όπως οι ενδομητριωσικές, οι φλεγμονώδεις και οι νεοπλασματικές κύστεις.
Τι μπορεί να προκαλέσουν οι απλές κύστεις
Οι απλές κύστεις ωοθήκης είναι δυνατό να παράγουν αυξημένες ποσότητες οιστρογόνων. Αυτή η ενδοκρινική τους δραστηριότητα μπορεί
1. Να διαταράσσει το φυσιολογικό κύκλο (ενδιάμεση αιμόρροια ή καθυστέρηση) ή
2. Να παρεμποδίζει τη φαρμακευτική αγωγή στη διάρκεια της φάσης καταστολής της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Αν λάβουν μεγάλο μέγεθος οι κύστεις είναι ακόμη δυνατό να σπάσουν και να προκαλέσουν πόνο, αιμορραγία στο εσωτερικό τους ή αιμορραγία στην κοιλιά.
Απλές κύστεις ωοθήκης μπορεί να εμφανίζονται περισσότερο από μια φορές σε μια γυναίκα, χωρίς αναγκαστικά να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σε απλές κύστεις ωοθήκης που διαπιστώνονται υπερηχογραφικά, στη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, συνιστάται η παρακέντησή τους.
Πως διενεργείται η παρακέντηση απλής κύστης της ωοθήκης
Η παρακέντηση κύστης είναι σχετικά απλή και σύντομη επέμβαση.
Μπορεί να γίνει είτε με ήπια νάρκωση, είτε με τοπικό αναισθητικό ή και χωρίς καθόλου νάρκωση.
Γίνεται όμως πάντοτε σε χώρο με εξοπλισμό χειρουργείου.
Η γυναίκα χρειάζεται να έρθει νηστική. Στη συνέχεια γίνεται διακολπικό υπερηχογράφημα. Εντοπίζεται η κύστη και υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο εισάγεται διαμέσου του δέρματος του κόλπου μέσα στην κύστη μια λεπτή βελόνη η οποία και αναρροφά το υγρό της περιεχόμενο.
Η όλη διαδικασία διαρκεί 5 λεπτά. Η γυναίκα στη συνέχεια θα αναπαυθεί για περίπου μισή ώρα σε ειδικό χώρο ανάνηψης. Έπειτα μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές της δραστηριότητες, την ίδια μέρα. Αν της έχει χορηγηθεί νάρκωση, θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιον οικείο για τη μεταφορά της στο σπίτι.
Μετά την παρακέντηση είναι δυνατό να παρουσιαστεί ελαφρύς πόνος στην κάτω κοιλιά που συνήθως υποχωρεί με απλά παυσίπονα ( Depon, Ponstan, Panadol). Επίσης μπορεί να εμφανιστεί μικρο-αιμόρροια, που δεν διαρκεί περισσότερο από μια-δυο ημέρες.
Τέλος, αν υποδειχθεί από τον θεράποντα γιατρό, η γυναίκα μπορεί να επανέλθει για υπερηχογραφικό έλεγχο σε λίγες ημέρες ή στη διάρκεια του επόμενου κύκλου.