Πέμπτη, Μαρ 23rd

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

sperm_sample.

..the men's room

Αυτό μας έλειπε τώρα!
Εγώ που ο ανδρισμός μου ήταν κοινό μυστικό τόσα χρόνια τοις πάσοι αρσενικούς και θηλυκούς, τώρα που είπα να σοβαρευτώ, μου προκύπτει κάτι που μόνο εγώ δεν θα περίμενα.
Μου είπαν ότι για την εξακρίβωση της «επίδοσής» μου, όπως και αν στο μέλλον χρειαστεί να καταφύγουμε την σε κάποια θεραπεία υπογονιμότητας, όπως σπερματέγχυση ή εξωσωματική θεραπεία, θα πρέπει να προβώ στην «ιδιόχειρη» παραγωγή ενός δείγματος σπέρματος.

Φυσικά η εξέταση αυτή, όπως όλες οι γυναίκες θα σας πουν, δεν είναι τίποτα μπροστά στο βουνό εκείνων των εξετάσεων που χρειάζονται από την δική τους πλευρά (και αλήθεια δεν θα είχα ούτε το θάρρος ούτε και τη διάθεση να το αντικρούσω).

Σ’ ένα τόσο προσωπικό θέμα, όπως είναι αναμενόμενο θυμάμαι όλα τα σχετικά ανέκδοτα, που τότε αφορούσαν άλλους, και πρέπει να ομολογήσω αισθάνομαι κάπως άβολα. Είναι όμως αναγκαίο και εφόσον δεν έχω κάνει πίσω σε άλλα πιο φοβερά, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να κρατήσω την αξιοπρέπειά μου απολύτως άθικτη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε αυτού του είδους τις εξετάσεις λιγότερο αγχωτικές. Εν πάσει περιπτώσει ένα ραντεβού είναι κι αυτό και θα μπορούσε να αναβληθεί αν είναι να μου κόψει χρόνια από τη ζωή μου.

Εδώ λοιπόν έχουμε έναν οδηγό επιβίωσης.

Προσέξτε το κυπελλάκι που θα σας κάνει παρέα στο δωματιάκι να το έχετε προμηθευτεί είτε από το φαρμακείο είτε από την φιλική σας Μονάδα Εξωσωματικής. Είναι αποστειρωμένο και χρησιμοποιείται ειδικά για λήψη ούρων ή σπέρματος. (Μη φανταστείτε ότι θα κάνετε τη δουλειά σας με οτιδήποτε άλλο όπως κρασοπότηρα ή δοχεία μαρμελάδας διπλωμένα σε κομμάτι εφημερίδας).

Αν νομίζετε ότι θα χρειαστείτε κάποιου είδους συμπαράσταση, η σύντροφός σας μπορεί να σας κάνει παρέα στο δωματιάκι, αλλά μην ξεχνάτε ότι το δείγμα θα είναι προιόν απολύτως δικών σας κόπων και όχι σεξουαλικής επαφής. Βεβαίως αν σας είναι απολύτως αδύνατον να είστε αποτελεσματικοί «ιδίοις χερσί», μπορεί να σας παρασχεθεί από το εργαστήριο ένα ειδικό προφυλακτικό. Τα συνηθισμένα προφυλακτικά καθημερινής χρήσης έχουν σπερματοκτόνα και θα επηρέαζαν ανεπανόρθωτα το αποτέλεσμα.

Επίσης το δείγμα θα μπορούσε να ληφθεί στο σπίτι, εφόσον η μεταφορά του στο εργαστήριο δεν θα καθυστερούσε πάνω από μια ώρα. Το δείγμα θα πρέπει να φυλαχτεί σε θερμοκρασία παρόμοια του σώματος (όχι σε πάγο), έτσι μπορείτε διακριτικά να το μεταφέρετε στην τσέπη του παλτού σας ή στον στηθόδεσμό σας (αν φυσικά διαθέτετε).

Καλό θα ήταν να διατίθεται στην Μονάδα Εξωσωματικής ένα ήσυχο και καθαρό δωμάτιο σε κάπως απόμερη γωνιά του νοσοκομείου. Επιμορφωτικό έντυπο υλικό και ενημερωτικές βιντεοταινίες θα σας βάλουν στο κλίμα (αν δεν έχουν κλαπεί).

Θα σας έχει ζητηθεί να έχετε αποχή από επαφή για 2-3 ημέρες.
Μην φανταστείτε ότι αυτό που κυρίως μετράει είναι ο όγκος του δείγματος. Το τεστ επίσης εξετάζει τον αριθμό, την κινητικότητα και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Επίσης το δείγμα εξετάζεται βιοχημικά για πιθανές ανεπάρκειες όπως επίσης και για μικροβιακές λοιμώξεις.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει το ιδανικό τεστ που θα μας πληροφορήσει για την αποτελεσματικότητα του σπέρματος και αυτό που τελικά θα μας δώσει την καλλίτερη απόδειξη ποιότητας το βλέπουμε μετά από εξωσωματική, αν το σπέρμα έχει καταφέρει να γονιμοποιήσει το ωάριο κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Η ποιότητα του σπέρματος διαφέρει πολύ ανάλογα με το αν υπήρξε ιστορικό ασθένειας, άγχους ή κούρασης. Μίλησε στον ειδικό υπογονιμότητας που σε έχει αναλάβει αν είχες πρόσφατα γριππώδη συμπτώματα ή αν παίρνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η συνολική εικόνα γονιμότητας στον άνδρα μπορεί να αλλάξει ριζικά. Έχουμε δει επανειλημμένως άνδρες που έχουν συνεισφέρει στην πατρότητα σε προηγούμενες εγκυμοσύνες και τώρα το σπέρμα τους είναι απολύτως ανεπαρκές, καθώς και άλλους που το σπέρμα τους είχε πάρα πολύ πτωχή επίδοση και τελικά επέτυχαν εγκυμοσύνη χωρίς την ανάγκη σπερματεγχύσεων ή εξωσωματικής.

Επειδή το άγχος και μόνο θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και το αποτέλεσμα της εξέτασης, αν έχουμε ένα αναπάντεχα χαμηλό αποτέλεσμα καλό θα ήταν να επαναληφθεί η εξέταση μετά από μερικές εβδομάδες, ώστε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Προιόντα πλούσια σε οιστρογόνα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος, χημικά στον αέρα ή το νερό, η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στους όρχεις μετά από μια καθιστική ημέρα στο γραφείο ή στην θέση του οδηγού.

Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες.

Ό,τι και να είναι το αποτέλεσμα της επίδοσης του σπέρματός σου, μην ξεχνάς ότι έχουν υπάρξει τεράστιες βελτιώσεις στην θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας τα τελευταία χρόνια. Ακόμη κι αν το σκορ είναι μηδέν, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ακόμη και τότε υπάρχουν τρόποι για τα πράγματα να πάνε τελικά πολύ καλά.

Αν υποπτεύεσαι ότι μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα με την λήψη του δείγματος την ημέρα θεραπείας της συντρόφου σου, καλό θα ήταν να καταψύξεις ένα δείγμα μερικές ημέρες νωρίτερα.

Τι θα έπρεπε λοιπόν να κάνεις πριν από την εξέταση...

Πλύνε προσεκτικά το σώμα σου, ειδικά τα γεννητικά όργανα με σαπούνι και απομάκρυνε την σαπουνάδα με αρκετό νερό.
Μην χρησιμοποιείς ποτέ πολύ καυτό νερό (οι αρχαίοι κινέζοι χρησιμοποιούσαν μπανιέρες με καυτό νερό σαν μέθοδο αντισύλληψης).
Φόρεσε καθαρά εσώρουχα!
Πριν την παραγωγή του δείγματος πλύνε καλά τα χέρια και ξέπλυνε το σαπούνι προσεκτικά.
Προσπάθησε να μαζέψεις ολόκληρο το δείγμα στο κυπελλάκι, αφού αυτό είναι σημαντικό. Αν υπάρξει πρόβλημα πληροφόρησε τον εμβρυολόγο, αφού το πρώτο μέρος του δείγματος περιέχει τα περισσότερα σπερματοζωάρια.
Βεβαιώσου ότι έχεις γράψει το όνομά σου προσεκτικά στην πλαινή επιφάνεια και όχι στο καπάκι του αποστειρωμένου κυπέλλου».

Τελικά δεν ακούγεται καθόλου βουνό η όλη διαδικασία.
Εξάλλου αν το «ασθενές φύλο» καταφέρνει να επιβιώσει με τόσα άλλα, η δική μου ταλαιπωρία δεν είναι τίποτα!

Καλή μου τύχη!!

  ISIGHT

  fotolia life2  

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ
Ο δικτυακός μας τόπος στοχεύει στην ενημέρωση σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Καλύπτονται θέματα θεωρητικά, τεχνικά, ενώ μπορείτε να βρείτε και διάφορες χρήσιμες
διευθύνσεις σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
.:Ελλάδα για εξωσωματική:.  .:Τα στάδια της Εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μια σελίδα:.
.:Δωρεάν ενημέρωση:.

line4

Ο πλήρης οδηγός για την εξωσωματική γονιμοποίηση - ρωτήστε μας για την εξωσωματική γονιμοποίηση ! E- [συμβουλευτική]

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEO

Εμβρυομεταφορά. Κλασική IVF. Γονιμοποιημένο ωάριο.
embryolab fert vidfront
Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται μέχρι την
ημέρα της εμβρυομετα-
-φοράς.
100,000 σπερματοζωάρια
προστίθενται σε κάθε ωάριο
και καλλιεργούνται
μέχρι το επόμενο πρωί.
Ένα γονιμοποιημένο ωάριο
στο οποίο διακρίνονται οι
δύο προπυρήνες του
που βρίσκονται στο
κέντρο του.

blogatbottom