Δευτέρα, Μαϊ 23rd

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΜΑ

fotolia life2

Από ιστορικό μωρό σε φυσιολογική μαμά:Ήταν το πιο διάσημο μωρό στην Αμερική μετά τη γέννηση της το 1981. Η Elizabeth Comeau γέννησε το μωρό της και μοιράζεται την ιστορία της.
Η Elizabeth Comeau ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Εκείνη και ο άντρας της συνέλαβαν το μωρό τους με τον «φυσιολογικό τρόπο».

Η Elizabeth Comeau είναι συντάκτρια στην  Boston Globe online. Εν μέρει ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία  λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που δόθηκε για τη γέννηση της.

Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο που γράφει η ίδια για το πώς η δημοσιότητα που είχε λόγω της εξωσωματικής επηρέασε τη ζωή της.
Το αγαπημένο μου μέρος από αυτά που έγραψε είναι το παρακάτω:
«Ένα η ιστορία μου βοηθά τα ζευγάρια και τις οικογένειες να μάθουν για την εξωσωματική γονιμοποίηση, τότε η απώλεια της ιδιωτικής μου ζωής είναι ασήμαντη. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα γονιμότητας δικαιούνται να ξέρουν ότι μπορούν να αποκτήσουν υγιή, φυσιολογικά παιδιά.»

Είναι αλήθεια ότι μερικά ζευγάρια ανησυχούν ότι το παιδί που θα αποκτήσουν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν θα είναι υγιές, φυσιολογικό ή δεν θα μπορούν να αποκτήσουν τα ίδια παιδιά με τον «φυσιολογικό τρόπο».

Ένας πρώτος για τον πρώτο

ιωφ

2020 vision-Το όραμα του 2020!

Η ιστορία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Μωρά από εξωσωματική

Νόμπελ Ιατρικής-για πρωτοπόρο της εξωσωματικής γονιμοποίησηςΟι κάμερες κατέγραψαν την γέννηση μου και είχα την πρώτη μου συνέντευξη τύπου σε ηλικία 3 ετών – Χασμουριόμουν σε όλη της τη διάρκεια. Το πρόσωπο μου εμφανιζόταν στα εξώφυλλα περιοδικών και ιστορίες δημοσιεύονταν σε πολλές εφημερίδες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της The Boston Globe, όπου τώρα δουλεύω για την ιστοσελίδα της εφημερίδας.
Δεν έχω ένα άλμπουμ με φωτογραφίες μου από όταν ήμουν μωρό. Έχω 5 τόμους από εφημερίδες και βιντεοκασέτες από τηλεοπτικές εκπομπές παγκοσμίως.
Τώρα, ύστερα από 29 χρόνια μετά τη γέννηση μου ως το πρώτο παιδί του δοκιμαστικού σωλήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχω το δικό μου μωρό.
Όταν τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπάνε μερικά χρόνια πριν, ήξερα ότι είχα μια επιλογή: Είτε θα γράψω για αυτό από μόνη μου – αν και δεν ένιωθα άνετα με τη διασημότητα που είχα- ή κάποιος άλλος θα το έκανε.

Η οικογένεια μου και εγώ αστειευόμασταν για τον τίτλο που θα διαβάζαμε, με μαύρα έντονα γράμματα στην πρώτη σελίδα «Το παιδί του σωλήνα έχει παιδί του σωλήνα».

Όμως, έμεινα έγκυος ύστερα από φυσιολογική σύλληψη και είχα μια φυσιολογική εγκυμοσύνη αν και η παιδική μου ζωή δεν ήταν φυσιολογική. Ο σύζυγος μου και εγώ αποκτήσαμε ένα αγοράκι με τον «φυσιολογικό τρόπο», αποδεικνύοντας (όπως ήλπιζα) ότι είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους.
Δεν με ρώτησαν αν ήθελα να είμαι το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Αμερική. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1981, απλά συνέβη. Οι γονείς μου και οι γιατροί έκαναν όλοι τη σκληρή δουλειά.

Στο σχολείο, οι φίλοι ήξεραν ότι είμαι παιδί του σωλήνα – τι σήμαινε αυτό στην πραγματικότητα δεν ήταν σίγουροι. Δεν με είχαν πειράξει ποτέ, αλλά μερικοί από τους συμμαθητές μου στο γυμνάσιο κάθονταν δίπλα μου στους αγώνες ποδοσφαίρου γιατί η κάμερα θα με ακολουθούσε όπου και να πήγαινα.
Είναι λίγο ντροπιαστικό επίσης, να έχεις το εξώφυλλο του περιοδικού με τη φωτογραφία σου στο σπίτι των γονιών σου όταν έρχεται να σε πάρει ο συνοδός σου για το χορό του σχολείου. Ή να πηγαίνεις έξω στο σούπερ μάρκετ στο κολέγιο και να σε ρωτούν «Ε, είσαι εσύ;» κρατώντας μία φωτογραφία σου.
Αν και είχα όλη την προσοχή των ΜΜΕ, οι γονείς μου μου είπαν ότι δεν θα μεγάλωναν μια «prima donna». Για αυτό έπλενα τα πιάτα, έβγαζα έξω τα σκουπίδια. Επίσης δούλευα όσο ήμουν στο λύκειο και στο κολλέγιο.
Αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να ξεφύγω από την προσοχή. Ούτε όταν ήμουν 10 χρονών, ούτε όταν αποφοίτησα από το λύκειο ούτε όταν ήμουν στο κολλέγιο Simmons.
Μετά το γάμο, άλλαξα το όνομα μου από Elizabeth Carr σε Elizabeth Comeau. Οφείλω να ομολογήσω ότι άλλαξα το όνομα μου σκεπτόμενη την προσοχή των ΜΜΕ αν και ήμουν ήδη γνωστή σαν δημοσιογράφος με το πατρικό μου. Το αποτέλεσμα; Για μερικά χρόνια χάθηκα από το ραντάρ των ΜΜΕ και εγώ με το σύζυγο μου David ζήσαμε μια ήσυχη ζωή στο Maine.    
Και γιατί να γράψω τώρα για την ιστορία μου; Ακολουθώ την ίδια αρχή που οι γονείς μου ακολούθησαν: Εάν η ιστορία μου βοηθάει τα ζευγάρια ή τις οικογένειες να μάθουν σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τότε η απώλεια της ιδιωτικής ζωής αξίζει. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα γονιμότητας αξίζει να ξέρουν ότι μπορούν να αποκτήσουν υγιή παιδιά.  

Ελπίζουμε η ζωή του γιού μας να είναι ευτυχισμένη και ήσυχη. Επίσης ευχόμαστε  να μάθει σχετικά με όλους τους ανθρώπους που συναντήσαμε στη ζωή μας και τους αγαπήσαμε εξαιτίας του τίτλου μου «Παιδιού του σωλήνα».
Πριν δύο χρόνια, Ο David και εγώ πήγαμε στη Βιρτζίνια για να δούμε τον Howard Jones, τον γιατρό που ίδρυσε την κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Norfolk όπου γεννήθηκα.

paidia

Η μητέρα μου είχε τρεις έκτοπες κυήσεις και της είχαν πει ότι ήταν πολύ πιθανό να μη μπορέσει να συλλάβει παιδί φυσιολογικά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, μόνο στην Αγγλία είχε επιτευχθεί κύηση με εξωσωματική γονιμοποίηση, στις Ηνωμένες πολιτείες όχι.  Ο Δρ Jones και η σύζυγος του Georgeanna αποφάσισαν να το αλλάξουν και άρχισαν το πρόγραμμα τους στο Norfolk. Αν και κάποιοι είχαν προσπαθήσει να ξεκινήσουν πρόγραμμα εξωσωματικής στη Μασαχουσέτη, η διαδικασία ήταν παράνομη τότε σε εκείνη την πολιτεία. Έτσι αρκετοί γονείς ταξίδεψαν στη Βιρτζίνια για να αποκτήσουν παιδί. 

Η επίσκεψη μας το 2008 ήταν σαν οικογενειακή εκδρομή διότι ο Δρ Jones είναι για μένα σαν παππούς παρά γιατρός. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να γνωρίσει ο σύζυγος μου τον άνθρωπο που με έφερε στον κόσμο. Ακόμα με παίρνει τηλέφωνο ο Δρ Jones στα γενέθλια μου και τα Χριστούγεννα να μου ευχηθεί – ή σε σημαντικά γεγονότα της ζωής – και επισκεπτόμαστε την «οικογένεια» μας στο Norfolk όποτε βρούμε την ευκαιρία.

ivf children

Τα τοπικά μέσα βρήκαν την ευκαιρία να γράψουν για την επίσκεψη μας μια ιστορία για το παιδί του σωλήνα που επέστεψε «σπίτι».
Όταν σκεφτόμασταν να αποκτήσουμε παιδί, ξέραμε ότι πάλι η ζωή μας θα έβγαινε στο φως της δημοσιότητας. Για αρκετό καιρό ήμουν η ιστορία.
Στην πραγματικότητα, αυτό που ήθελα ήταν να λέω τις ιστορίες των άλλων. Οι γονείς μου ήταν οι πρώτοι που το παρατήρησαν.

Από μικρή ηλικία όταν μου έπαιρναν συνέντευξη οι δημοσιογράφοι, τους ρωτούσα και εγώ να μου πουν λίγα λόγια για τη δουλειά τους. Στη συνέχεια όταν δούλευα στην εφημερίδα του σχολείου και του κολεγίου, έκανα πρακτική στη Virginian-Pilot και στη The Boston Globe και εργάστηκα στο Ινστιτούτο Poynter στην ειδησεογραφική κάλυψη. Αργότερα εργάστηκα στην εφημερίδα του Kennebec (Maine) και μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 εργάστηκα στην ειδησεογραφική κάλυψη της ιστοδελίδας Boston.com.

Η Louise Brown, το πρώτο παιδί του σωλήνα παγκοσμίως, έχει επίσης παντρευτεί και έχει ένα παιδί. Είχα πολύ ενδιαφέρον να μάθω πως είναι τώρα η ζωή της και έτσι καταλαβαίνω ότι είναι φυσικό οι άνθρωποι να αναρωτιούνται «Τι απέγινε?» κτλ
Είναι ο τύπος ιστορίας που θα έγραφα και εγώ.

ivf


Όταν γεννήθηκαν ήταν παιδιά του σωλήνα, τώρα μεγάλωσαν και βρήκαν την επιτυχία

Ονομάζονταν «παιδιά του σωλήνα» στην αρχή της ζωής τους, μια ετικέτα που ποτέ δεν ήταν η κατάλληλη.
Η τεχνητή γονιμοποίηση που οδήγησε στις γεννήσεις τους συνέβη όταν τα ωάρια και σπερματοζωάρια των γονέων τους τοποθετήθηκαν σε ένα τρυβλίο Petri, όχι σε δοκιμαστικό σωλήνα. 

Επίσης, ότι το πρώτο κύμα των εμβρύων IVF που μεταφέρθηκαν από το εργαστήριο στη μήτρα ήταν αναγκασμένο τελικά να μεγαλώσει.
Τώρα είναι δημοσιογράφοι, απόφοιτοι πανεπιστημίου, δάσκαλοι μουσικής και φοιτητές κτηνιατρικής.

« Τα λέω παιδιά του σωλήνα, αλλά δεν είναι παιδιά πια» είπε ο Dr Sergio Oehninger από την Ιατρική σχολή της Βιρτζίνια στο Norfolk.{EVMS} «Είναι νεαροί ενήλικες».

Είναι αρκετά μεγάλοι τώρα για να γελάνε με την εμπειρία του ότι γεννήθηκαν με τη χρήση της τελευταίας ιατρικής τεχνολογίας.
Ο Eric Nielsen, ένας 25χρονος διδακτορικός φοιτητής του Σικάγο, θυμάται ένα αγόρι στο δημοτικό σχολείο να τον ρωτάει πως ήταν να μεγαλώνει μέσα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα.

Η Elizabeth Carr Comeau, 28 χρονών, είανι η πιο διάσημη από όλους. Ήταν το πρώτο IVF μωρό στη χώρα, ένας άθλος που της έδωσε EVMS γιατρούς Howard και θέση στα βιβλία της Georgeanna Jones. Γεννήθηκε στο γενικό νοσοκομείο Norfolk το Δεκέμβριο του 1981 και έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως με κάποια σχόλια ότι οι γιατροί της έπαιζαν το θεό. Τώρα η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει γίνει μια διαδικασία ρουτίνας.

Η Comeau είναι τώρα παντρεμένη και εργάζεται σαν παραγωγός ειδήσεων στη ιστοσελίδα της The Boston Globe.
«Άλλοι άνθρωποι δεν μιλούν για τις γεννήσεις τους, το ίδιο θα κάνω και εγώ», είπε.  «Και όταν μάθουν για μένα, μου λένε, «Γιατί δεν μου το είχες πει;».
Μια πρόσφατη έρευνα για τους ενηλίκους IVF κατέδειξε ότι: Είναι λίγο πολύ οι ίδιοι με τους ανθρώπους που συλλαμβάνονται με τον κλασικό τρόπο.
Ανακουφιστικά νέα για τον μεγάλο αριθμό γονέων που στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση – και στα παιδιά μετά την πρώτη γενιά παιδιών του τρυβλίου Petri.

Ο Oehninger έχει πει ότι τα  IVF  μωρά εξετάζονταν σχολαστικά στην αρχή.

Η μητέρα της Comeau, η Judy Carr, θυμάται να πηγαίνει την Elizabeth στο Norfolk όταν έγινε 1 έτους για εξέταση από την κορφή ως τα νύχια που περιλάμβανε και εξέταση εγκεφάλου.

Το ποσοστό του πληθυσμού IVF είναι υψηλό σε δίδυμα, τρίδυμα και τετράδυμα - που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας - επίσης έχει αποτελέσει  αντικείμενο διερεύνησης, το οποίο έχει οδηγήσει πολλές κλινικές να περιορίσουν τον αριθμό εμβρύων που εμφυτεύονται στη μήτρα μιας μητέρας..
Αλλά όσο μπορούσε ο Oehninger να γνωρίζει δεν υπήρχαν έρευνες με παδιά IVF που να είναι ενήλικα.

Οι ερευνητές του EVMS αποφάσισαν να το ψάξουν περισσότερο.

Εντόπισαν τα αρχεία των παιδιών που συνελήφθησαν μεταξυ του 1981 και 1990 στο Ινστιτούτο Jones και έστειλαν ερωτηματολόγια στους γονείς – που στη ουσία ήταν οι πραγματικοί ασθενείς – για να τα δώσουν στα παιδιά τους.

Από τα 560 παιδιά, 173 συμπλήρωσαν τον περασμένο χρόνο το ερωτηματολόγιο, το οποίο ρωτούσε για την φυσική, ψυχολογική υγεία τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε online τον περασμένο μήνα από το Περιοδικό Fertility , βρίσκοντας του συμμετέχοντες «υγιής και καλά προσαρμοσμένους» με καμάι ασυνήθιστη χρόνια νόσο. Υπήρξαν εντούτοις, κατά ασυνήθιστο τρόπο υψηλά επίπεδα κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών και περισσότερων διαταραχών διάσπασης της προσοχής.

Ο Oehninger δήλωσε ότι τα αποτελέσματα απαιτούν παραπάνω έρευνες. Ένας λόγος είναι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων όπως και άλλοι παράγοντες.
Για παράδειγμα, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, οι γονείς έτειναν προς το μέσο και υψηλότερο εισόδημα επειδή η ασφάλεια δεν κάλυπτε τη διαδικασία. Οι μητέρες έτειναν να είναι μεγαλύτερες από το μέσο όρο. Και οι γονείς ήταν κάτω από υπερβολική πίεση λόγω των ζητημάτων στειρότητας.
Ερευνητές της Αμερικάνικης Ένωσης  αναφέρουν ότι μερικά μωρά IVF αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο των γενετικών προβλημάτων και χαμηλού βάρους γέννησης, το οποίο συνδέεται με την παχυσαρκία, την υπέρταση και τον τύπο - διαβήτης 2 αργότερα στη ζωή.

Εκτός από το παραπάνω λίγες διαφορές έχουν αναφερθεί.

Τα IVF μωρά λένε ότι η ενασχόληση μαζί τους είναι περισσότερο θέμα περιέργειαε πάρα ζήτημα υγείας.

«Πολλές φορές όταν έλεγα ότι είμαι παιδί IVF μου έλεγαν – Είναι πολύ ένδιαφέρον. Μήπως είχες κάποιες παρενέργειες;» είπε ο 23χρονος Davies.
Τα πρώτα χρόνια, τα IVF παιδιά είχαν δυσκολία στο να καταλάβουν τι είναι IVF, πόσο μάλλον να το εξηγήσουν σε άλλους.
«Πάντα ήξερα ότι οι γονείς μου με απέκτησαν με τη βοήθεια των γιατρών» είπε η Comeau. «Έτσι μου το είχαν εξηγήσει οι γονείς μου όταν ήμουν μικρή».
Όταν ήταν 6 χρονών, είδε ένα ντοκιμαντέρ για τη γέννηση της σε μια συγκέντρωση στο Ινστιτούτο Jones.  «Ο Dr. Howard και η Dr. Georgeanna» όπως  η Comeau αποκαλεί το διάσημο ζευγάρι, κάθισαν δίπλα της περιγράφοντας της τη διαδικασία. 

Ήταν μάλλον το καλύτερα ενημερωμένο 6χρόνο παιδί στην αναπαραγωγική επιστήμη στη χώρα. Ο Howard Jones είναι 99 χρονών και η σύζυγος του πέθανε το 2005.

Οι μαθητές του Σικάγο Nielsen και η δίδυμη του, Chloe, ήταν «Τα μωρά 85 και 86» στο Ινστιτούτο Jones.

Ο Nielsen είπε στους συμμαθητές του στο δημοτικό σχολείο Richmond για αν υπερηφανευτεί ότι ήταν δίδυμα του δοκιμαστικού σωλήνα αλλά δεν κατάλαβαν αυτό τον όρο επιστημονικής φαντασίας. Υπέθεσαν ότι τα δίδυμα ήταν αποτέλεσμα κάποιου πειράματος γιατί ήταν καλή μαθητές και καλοί αθλητές.
«Πίστευαν ότι κατασκευαστήκαμε και τα χαρίσματα μας επιλέχθηκαν ειδικά» είπε ο Nielsen.
Ο Nielsen τώρα παίρνει το διδακτορικό του στην οικονομική έρευνα.

Τώρα θα μπορούσε να τους εξηγήσει  ότι «Το 99.9% από αυτά τα παιδία είχε την ίδια ανατροφή σαν εμένα».

Τα πρώτα IVF παιδιά πήγαιναν κάθε χρόνο στο Ινστιτούτο Jones για την ημέρα της μητέρας. Τελικά το Ινστιτούτο Jones  σταμάτησε τις συγκεντρώσεις επειδή οι οικογένειες πλεον ήταν πολλές.

Μέχρι σήμερα 3,700 IVF μωρά έχουν γεννηθεί  στο Ινστιτούτο Jones και 3 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο όρος  IVF είναι περισσότερο γνωστό και η ιδέα είναι λιγότερο αντικρουόμενη. Ο  Nielsen είπε ότι η πιο κοινή αντίδραση σήμερα είναι η έκπληξη ότι τα  πρώτα IVF  μωρά δεν είναι πλέον μωρά.
«Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι είμαι ένα IVF μωρό» είπε. «Πιστεύουν ότι είμαστε ακόμα μωρά».

 

 

Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας. για πρωτοπόρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης [Βλέπε σχετικό άρθρο του ΒΗΜΑ]

 

Hot subjectsHot θέματα

  ISIGHT

  fotolia life2  

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ
Ο δικτυακός μας τόπος στοχεύει στην ενημέρωση σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Καλύπτονται θέματα θεωρητικά, τεχνικά, ενώ μπορείτε να βρείτε και διάφορες χρήσιμες
διευθύνσεις σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
.:Ελλάδα για εξωσωματική:.  .:Τα στάδια της Εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μια σελίδα:.
.:Δωρεάν ενημέρωση:.

line4

Ο πλήρης οδηγός για την εξωσωματική γονιμοποίηση - ρωτήστε μας για την εξωσωματική γονιμοποίηση ! E- [συμβουλευτική]

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEO

Εμβρυομεταφορά. Κλασική IVF. Γονιμοποιημένο ωάριο.
embryolab fert vidfront
Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται μέχρι την
ημέρα της εμβρυομετα-
-φοράς.
100,000 σπερματοζωάρια
προστίθενται σε κάθε ωάριο
και καλλιεργούνται
μέχρι το επόμενο πρωί.
Ένα γονιμοποιημένο ωάριο
στο οποίο διακρίνονται οι
δύο προπυρήνες του
που βρίσκονται στο
κέντρο του.

blogatbottom