Παρασκευή, Ιουν 14th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΠΩΣ ΜΕΝΕΙΣ ΕΓΚΥΟΣ

pregnancy

Για να κατανοήσετε πως γίνεται η σύλληψη ενός παιδιού, θα σας βοηθήσει να μάθετε τις βασικές έννοιες του μηνιαίου αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας.
Οι γυναίκες κατά την γέννηση τους  φέρουν περίπου 400.000 ωάρια στις ωοθήκες τους. Μία γυναίκα ξεκινά να έχει ωορρηξία στο στάδιο της εφηβείας. Μία φορά το μήνα, ορισμένος αριθμός ωαρίων ωριμάζει αλλά μόνο ένα  απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το εσωτερικό στρώμα της μήτρας έχει αυξηθεί και έχει γίνει παχύτερο , λειτουργώντας έτσι σαν «φωλιά» για να εμφυτευθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί εντός 12-48 ωρών από την απελευθέρωσή του, αποσυντίθεται. Δύο εβδομάδες αργότερα, το εσωτερικό παχύ στρώμα της μήτρας αποβάλλεται και αυτό καλείται «έμμηνος ρύση». Στη συνέχεια, ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

Ωορρηξία: Ωορρηξία ορίζεται η απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη. Σε ανταπόκριση των ορμονικών σημάτων, το ωοθυλάκιο (περικλείει το ωάριο)  ανοίγει και απελευθερώνει το ωάριο..

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 με 15 ημέρες από την πρώτη ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Μόλις γίνει η ωορρηξία, το ωάριο ταξιδεύει μέσα στη σάλπιγγα και εκεί είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί από το ένα σπερματοζωάριο.

«Η γόνιμη περίοδος»: Η φάση της ωορρηξίας χαρακτηρίζεται σαν την πιο γόνιμη περίοδο της γυναίκας με την μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνει έγκυος. Όταν το ωάριο έχει απελευθερωθεί και είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί, αν η γυναίκα έρθει σε ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις, η σύλληψη είναι πολύ πιθανόν να συμβεί. Η γυναίκα είναι πιο γόνιμη κατά την φάση της ωορρηξίας και μπορεί να μείνει έγκυος σε διάστημα 5 ημερών πριν την ωορρηξία έως και 1 ημέρα μετά.

Σύλληψη: Σύλληψη ορίζεται η γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο.  Τα σπέρμα απελευθερώνεται στον κόλπο της γυναίκας, και κολυμπώντας μέσα από τον τράχηλο φτάνει στις σάλπιγγες όπου συνήθως λαμβάνει χώρα η γονιμοποίηση του ωαρίου. Όταν ένα σπερματοζωάριο καταφέρει να εισέλθει εντός του ωαρίου, το γενετικό υλικό των δύο αυτών κυττάρων ενώνεται και δημιουργεί ένα πυρήνα (αυτό καλείται ζυγωτό). Η σύλληψη έχει ολοκληρωθεί.

Εγκυμοσύνη:Οι ειδικοί συμφωνούν ότι για να συμβεί μια εγκυμοσύνη απαιτούνται αρκετές ημέρες και ότι δεν ολοκληρώνεται αν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτευθεί στο εσωτερικό στρώμα της μήτρας. Μία γυναίκα θεωρείται έγκυος όταν έχει πραγματοποιηθεί  η εμφύτευση του ζυγωτού..

 

Γονιμοποίηση και μεταφορά ωαρίου.


Ένα ωάριο ξεκινά το ταξίδι του από την ωοθήκη, συνεχίζει μέσα από την σάλπιγγα για να καταλήξει τελικά στην μήτρα.
Στο τέλος της σάλπιγγας υπάρχουν κύτταρα που μοιάζουν με τρίχες  δημιουργώντας ρεύμα κατά την κίνησή τους. Αυτά τα κύτταρα μαζί με τις συσπάσεις των μυών μεταφέρουν το ωάριο μέσα στη σάλπιγγα καθώς απελευθερώνεται από την επιφάνεια της ωοθήκης.
Όταν φτάνει στην σάλπιγγα το ωάριο, μετακινείται με τη βοήθεια των παραπάνω κυττάρων και των μυικών συσπάσεων. Η κίνηση είναι τόσο αργή που διαρκεί 4 ημέρες μέχρι το ωάριο να φτάσει στη μήτρα.

 

sex9


Μόλις απελευθερωθεί από την ωοθήκη το ωάριο μπορεί να επιβιώσει για 12-24 ώρες

Παραγωγή σπέρματος.

H παραγωγή σπέρματος μπορεί να συμβεί σε κατάλληλες συνθήκες με θερμοκρασία περίπου στους 35 βαθμούς Κελσίου, δύο βαθμούς χαμηλότερα από την μέση θερμοκρασία σώματος. Οι όρχεις είναι το μοναδικό μέρος του σώματος με αυτή τη θερμοκρασία, αφού βρίσκονται πιο απομακρυσμένοι από το υπόλοιπο σώμα, έτσι επιτυγχάνεται εκεί η παραγωγή σπέρματος.


Χιλιάδες σπερματοζωάρια παράγονται ανά λεπτό, ενώ το σχήμα τους  είναι τέτοιο που διευκολύνει το ταξίδι τους από τους ανδρικούς όρχεις προς στο γυναικείο ωάριο. Ένα σπερματοζωάριο αποτελείται από ένα κεφάλι, αυχένα και μία ουρά και μετακινείται προς την μήτρα της γυναίκας με κινήσεις όμοιες με αυτές ενός ψαριού.

Βασικά το σπέρμα είναι DNA με ουρά και η μοναδική του δουλειά είναι να μεταφέρει το γενετικό υλικό από τη μία γενιά στην άλλη.

 

sex3

 

Μετακίνηση σπέρματος.

Το κεφάλι, το οποίο φέρει το μισό γενετικό υλικό του μελλοντικού απογόνου, καλύπτεται από μια ειδική προστατευτική πανοπλία. Ο γυναικείος κόλπος είναι ιδιαίτερα όξινος προκειμένου να προστατεύσει την μητέρα από διάφορα μικρόβια και ξένα σώματα. Η ειδική πανοπλία που φέρουν τα σπερματοζωάρια στο κεφάλι τους τα προστατεύει από το όξινο περιβάλλον του κόλπου.

 

sex20

 

Δεν απελευθερώνονται όμως μόνο τα σπερματοζωάρια στη μήτρα. Το σπερματικό υγρό είναι ένα μίγμα πολλών υγρών. Αυτά περιέχουν σάκχαρα που προμηθεύουν με ενέργεια τα σπερματοζωάρια. Χημικά αποτελούν την βάση που ουδετεροποιούν το όξινο περιβάλλον κατά την είσοδο στη μήτρα και δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα σπερματοζωάρια. Επίσης κάνουν πιο γλιστερό το περιβάλλον διευκολύνοντας έτσι την κίνηση των σπερματοζωαρίων.   

 

sex7

Στη φάση της ωορρηξίας η βλέννα του τραχήλου γίνεται λεπτότερη επιτρέποντας έτσι την είσοδο των σπερματοζωαρίων που κολυμπούν.
Μετά την εκσπερμάτωση, τα σπερματοζωάρια αγωνίζονται να φτάσουν γρήγορα στην μήτρα και να γονιμοποιήσουν το ωάριο που περιμένει.

Όταν τα σπερματοζωάρια είναι στη μήτρα κινούνται κυρίως με την ουρά τους. Ωστόσο και οι μυϊκές συσπάσεις της μήτρας  βοηθάνε στην κίνηση των σπερματοζωαρίων. 

Τα σπερματοζωάρια δεν είναι ικανά να γονιμοποιήσουν το ωάριο μέχρι να ενεργοποιηθούν, κάτι που συμβαίνει λίγες ώρες μετά την είσοδο του σπέρματος στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα:
Το σπέρμα κινείται δυνατά με μία μαστιγιοειδή κίνηση, ενώ η μεμβράνη στην περιοχή της κεφαλής υποβάλλεται σε αλλαγές έτσι ώστε να επιτραπεί η ένωσή του με την μεμβράνη της επιφάνειας του ωαρίου.

 

sex8

 

Από τα εκατοντάδες εκατομμύρια των σπερματοζωαρίων μόνο κάποια εκατοντάδες που είναι τα καλύτερα καταφέρνουν να πλησιάσουν την σάλπιγγα

 

sex6

 

Το σπερματοζωάριο προσδένεται σε μία περιοχή του ωαρίου που καλείται διάφανη ζώνη (ένα εξωτερικό κολλώδες στρώμα του ωαρίου)

 

sex11

Το σπέρμα εισβάλλει στη διάφανη ζώνη με την βοήθεια ενζύμων που απελευθερώνονται από την κεφαλή των σπερματοζωαρίων. Το πρώτο σπερματοζωάριο κινείται μέσα από τη ζώνη, πλησιάζει την μεμβράνη του ωαρίου και ενώνεται με αυτή.
Το ανδρικό DNA και το γυναικείο DNA ενώνονται και αναμιγνύονται για να σχηματίσουν τελικά ένα νέο ανθρώπινο πλάσμα.


Η ένωση σπερματοζωαρίου και ωαρίου, γνωστή ως γονιμοποίηση, είναι το πρώτο στάδιο της εμβρυικής ανάπτυξης.

 

sex11

 

Η ένωση ωαρίου και σπερματοζωαρίου προκαλεί την απελευθέρωση κάποιων ενζύμων τα οποία σκληραίνουν την διάφανη ζώνη , με αποτέλεσμα κανένα άλλο σπερματοζωάριο να μην μπορεί να διαπεράσει στο κυτταρόπλασμα του ωαρίου.

 

sex10

 

Το γονιμοποιημένο ωάριο ονομάζεται τώρα ζυγωτό.

Τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης


Μετά την γονιμοποίηση , το μικροσκοπικό μονοκύτταρο ζυγωτό αρχίζει να διαιρείται με μιτωτικές διαιρέσεις
Έτσι, το έμβρυο που φτάνει στην μήτρα έχει το ίδιο μέγεθος με το αρχικό γονιμοποιημένο ωάριο.

 
sex11

 

sex14

 

Το έμβρυο τελικά φτάνει στη μήτρα και αναπτύσσεται σε βλαστοκύστη.
Όταν τα κύτταρα αρχίζουν να διαφοροποιούνται , το έμβρυο καλείται βλαστοκύστη- μια δομή με ένα εξωτερικό στρώμα κυττάρων ( το οποίο θα δώσει τον πλακούντα) και μία εσωτερική μάζα κυττάρων η οποία θα δώσει το έμβρυο. Ο εμβρυϊκός αυτός σχηματισμός είναι τώρα έτοιμος να εμφυτευθεί.

 

sex15

 

Η βλαστοκύστη προσκολλάται στη μήτρα με την ειδική γεμάτη κόμπους επιφάνεια. Οι μικρές προεξοχές στην επιφάνεια του ωαρίου εισβάλλουν βαθιά στα τοιχώματα της μήτρας όπως οι ρίζες ενός φυτού στο έδαφος. Η βλαστοκύστη συνεχίζει να αναπτύσσεται περαιτέρω με την βοήθεια ορμονών που εκκρίνονται από την μητέρα. Το έμβρυο συνεχίζει να δέχεται θρεπτικά συστατικά από την μητέρα.   

 

sex16

 

Αν ένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, αποσυντίθεται και στη συνέχεια απορροφάται από το εσωτερικό στρώμα της μήτρας.

Η εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου λαμβάνει χώρα 6-8 ημέρες μετά την ωορρηξία.

 

sex17

 

Η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί μέχρι σήμερα να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στο γιατί και πώς ακριβώς συμβαίνει η διαφοροποίηση των κυττάρων και πως σχηματίζονται τα διαφορετικά όργανα με τόσο τέλεια οργάνωση.


Ακόμη παραμένει μυστήριο σε εμάς που κάνουμε εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί κάποια έμβρυα αδυνατούν να εμφυτευθούν μετά από μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης όταν αρκετά έμβρυα έχουν τοποθετηθεί στη μήτρα.

Από τον Giles Palmer- κλινικός εμβρυολόγος και Διευθυντής του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου 'Μητέρα'

 

 

     
nikas Εξειδικευμένες
εικόνες μικροσκόπιο
nikas3

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEO

Εμβρυομεταφορά. Κλασική IVF. Γονιμοποιημένο ωάριο.
embryolab fert vidfront
Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται μέχρι την
ημέρα της εμβρυομετα-
-φοράς.
100,000 σπερματοζωάρια
προστίθενται σε κάθε ωάριο
και καλλιεργούνται
μέχρι το επόμενο πρωί.
Ένα γονιμοποιημένο ωάριο
στο οποίο διακρίνονται οι
δύο προπυρήνες του
που βρίσκονται στο
κέντρο του.
 • Γονιμοποιημένο ωάριο

  Το πρωινό μετά την ωοληψία θα ενημερωθείται για τον αριθμό των ωαρίων που γονιμοποιήθηκαν

 • Σπερματοζωάρια

  Επεξεργασία σπέρματος....

 • Ωάριο

  Όλα τα ωάρια δεν είναι τα ίδια! Έχετε ακούσει ποτέ τον γιατρό σας να αναφέρει "ανώριμα ωάρια", "φτωχά ωάρια " κ.λ.π.;

 • Έμβρυο τεσσάρων κυττάρων

  Το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επιπεδο 4 κυττάρων

 • Έμβρυο οκτώ κυττάρων
 • Bλαστοκύστη

  Εμβρυομεταφορά γίνεται την 2η , 3η μέρα ή την 5η , 6η μετά την γονιμοποίηση, όπου και μπορεί να γίνει καλύτερη αξιολόγηση

 • Εκκολαπτόμενη βλαστοκύστη

  Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την περίοδο μετά την εμβρυομεταφορά παρ'όλο που έχουμε κάποια στοιχεία από μελέτες....

 • Ο κατακερματισμός του σπερματικού DNA

  Φυσιολογικά και κατακερματισμένα σπερματοζωάρια σε μικροσκόπιο φθορισμού μετά από TUNEL.

 • Μέθοδος IMSI

  Το IMSI είναι μια πραγματικού χρόνου {real time} τεχνική οπού τα σπερματοζωάρια επιλέγονται πριν την μικροένεσή τους

 • Technique IMSI 2
 • Micromanipulation

  Μικρογονιμοποίηση ωαρίων (ICSI)

 • Time Lapse Monitoring Of Embryos

  Παρακολούθηση εμβρύων κατά χρονικές περιόδους

 • Τι είναι καρυότυπος;

  Η ταξινόμηση των χρωμοσωμάτων ενός ατόμου σύμφωνα με το μέγεθος και το σχήμα τους ονομάζεται καρυότυπος.

 • IVF Lab

  Ακολουθούμε όλες τις νέες τεχνολογίες Εξωσωματικής γονιμοποίησης

By Autson Web Design

blogatbottom