Τρίτη, Δεκ 03rd

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΜΥΘΟΙ

Μύθοι για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

1) Η υπογονιμότητα οφείλεται κυρίως σε γυναικείο παράγοντα.
Μύθος
Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπογονιμότητα οφείλεται 40% σε γυναικείο παράγοντα, 40% σε ανδρικό παράγοντα και 20% σε συνδυασμό και των δυο.

2)Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μόνο μερικές ώρες.
Μύθος
Σε φυσιολογικό γόνιμο τραχηλικό περιβάλλον το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 5 ημέρες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

3)Αν μια γυναίκα ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή για να μπορέσει να συλλάβει το αποτέλεσμα θα είναι να έχει δίδυμα ή τρίδυμα.
Μύθος
Αν και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνουν τις πιθανότητες μια γυναίκα να έχει πολύδυμη εγκυμοσύνη, η πλειοψηφία αυτών γεννούν ένα παιδί.

4)Η ωορρηξία συμβαίνει την ημέρα που υπάρχει πτώση ή αύξηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος  (ΒΒΤ).
Μύθος
Η ακριβής ημέρα της ωορρηξίας δεν μπορεί να προβλεφθεί από την αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Την στιγμή που η θερμοκρασία έχει ανεβεί η ωορρηξία έχει πλέον συμβεί και από τη στιγμή που το ωάριο μπορεί να επιζήσει για 12-24 ώρες, η θερμοκρασία από μόνη της δεν αποτελεί καλή ένδειξη για την ακριβή ημέρα της ωορρηξίας.

5) Οι κολπικές εκκρίσεις υποδηλώνουν την ύπαρξη μόλυνσης.
Μύθος
Οι κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές και αποτελούν σημάδι γονιμότητας και όχι μολυσματικές απεκκρίσεις που χρειάζονται θεραπεία

6) Αν ένας άνδρας είναι σεξουαλικά ενεργός τότε θα έχουμε ένα φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων.
Μύθος
Στην πραγματικότητα οι άνδρες με φυσιολογικές σεξουαλικές ορμές μπορεί να μην έχουν καθόλου σπέρμα  και το αντίστροφο, αφού δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ γονιμότητας και σεξουαλικής ενεργότητας.

7)Η ωορρηξία συμβαίνει την 14η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας.
Μύθος
Αν αυτό ήταν αλήθεια τότε τόσο η αντισύλληψη όσο και η σύλληψη δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα. Τα ζευγάρια θα μπορούσαν είτε να έχουν ερωτική επαφή είτε να την αποφύγουν την συγκεκριμένη ημέρα για να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη ή να την αποφύγουν αντιστοίχως.

8)’Ένας φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες.
Μύθος
Ένας φυσιολογικός γυναικείος εμμηνορροϊκός κύκλος περιόδου κυμαίνεται μεταξύ 24-36 ημέρες σε διάρκεια.

9) Ανησυχία για μία καθυστέρηση το μόνο που επιφέρει είναι περαιτέρω καθυστέρηση.
Μύθος
Το άγχος δεν μπορεί να καθυστερήσει την περίοδο πάρα μόνο την ωορρηξία. Ο αριθμός των ημερών της ωχρινικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου (χρονικό διάστημα μεταξύ ωορρηξίας και περιόδου) τυπικά παραμένει σταθερό σε κάθε κύκλο.

10) Μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος μόνο μία ημέρα στην διάρκεια κάθε κύκλου της
Μύθος
Αν και το ανθρώπινο ωάριο μπορεί  να επιζήσει για 12 -24 ώρες, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος αν έχει ερωτική επαφή 5 ημέρες πριν την ωορρηξία και μέχρι και 2 ημέρες μετά από αυτήν, έχοντας έτσι την πιθανότητα να μείνει έγκυος σε διάστημα 7 ημερών.


11) Μία γυναίκα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 3 μήνες αφού σταματήσει να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια μέχρι να προσπαθήσει να συλλάβει.
Μύθος
Τα αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν την ωορρηξία αυξάνοντας τα επίπεδα κάποιων ορμονών. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών επιστρέφουν στο φυσιολογικό αμέσως μόλις σταματήσει η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών και θα πρέπει να υπάρχει ωορρηξία στον επόμενο εμμηνορροϊκό κύκλο.  

12) Το άγχος μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα.
Μύθος
Το άγχος δεν εμποδίζει την σύλληψη αλλά μπορεί να καθυστερήσει  την ωορρηξία καταστέλλοντας τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για να συμβεί.

13)Είναι όλα στο μυαλό σου. Απλώς χαλάρωσε ή πήγαινε διακοπές. Τότε θα μείνεις έγκυος.
Μύθος
Η υπογονιμότητα αποτελεί μια δυσλειτουργική κατάσταση του αναπαραγωγικού συστήματος. Αν και μπορεί να οδηγήσει σε στρες και άγχος, το ίδιο το άγχος δεν προκαλεί υπογονιμότητα. Ευτυχώς οι ανεπτυγμένες πλέον ιατρικές τεχνικές έχουν κάνει πιο εύκολη τόσο τη διάγνωση όσο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπογονιμότητας.

14) Το ωάριο γονιμοποιείται μέσα στη μήτρα
Μύθος
Η εμφύτευση φυσιολογικά συμβαίνει στην μήτρα αλλά η γονιμοποίηση συμβαίνει στην  περιοχή των σαλπίγγων και όχι στη μήτρα. 

15)Η υπογονιμότητα δεν αποτελεί πρόβλημα για τους ανθρώπους μέχρι να φτάσουν ηλικιακά στο τέλος της τέταρτης δεκαετίας τα ζωής τους.
Μύθος
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι η υπογονιμότητα τους ξεκινά στα 25 τους! Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αναπαραγωγικής Ιατρικής  περίπου το 10% των γυναικών κάτω των 35 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και αυτός ο αριθμός αυξάνει περίπου στο διπλάσιο, 22%,  για γυναίκες 35-39 ετών.
Για γυναίκες άνω των σαράντα τα ποσοστά σχεδόν τριπλασιάζονται και φτάνουν στο 29%.
Η υπογονιμότητα ορίζεται για ασθενείς κάτω των 35 ετών ως η αποτυχία σύλληψης μετά από έναν χρόνο με την απουσία οποιασδήποτε αντισύλληψης. Για ασθενείς άνω των 35 ετών, ο χρόνος περιορίζεται στους 6 μήνες

16) Οι άνθρωποι που έχουν συλλάβει επιτυχώς στο παρελθόν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας αργότερα στη ζωή τους.
Μύθος

Σύμφωνα με την Διεθνή Έρευνα στην ΗΠΑ περισσότερα από ένα εκατομμύριο ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα δευτερογενούς υπογονιμότητας. Ένας μέχρι πρότινος γόνιμος σύντροφος να προσπαθεί να κάνει παιδιά με ένα νέο σύντροφο ή ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας  μετά την γέννηση του τελευταίο τους παιδιού (π.χ. ενδομητρίωση- ο συνηθέστερος γυναικείος παράγοντας δευτερογενούς υπογονιμότητας )μη τακτική ωορρηξία ή σαλπιγγικός παράγοντας.
Ή ένας άντρας μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στη συγκέντρωση ή στην κινητικότητα του σπέρματος τους.
Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία (ακόμα και 5 χρόνια μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον κύκλο γονιμότητας μιας γυναίκας ή στο σπερμοδιάγραμμα ενός άνδρα), σημάδια μετά την γέννηση ή το άγχος το οποίο μπορεί να επηρεάσει  την ωορρηξία και την παραγωγή σπέρματος.

17) Η in vitro γονιμοποίηση (IVF)είναι ακόμα ανεπιτυχής.
Μύθος
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αναπαραγωγικής Ιατρικής  ο μέσος ρυθμός γεννήσεων στην  IVF το 2000 ήταν 29,9% ανά κύκλο ωοληψίας - ελαφρώς καλύτερος από το 20% των πιθανοτήτων που έχει ένα αναπαραγωγικά φυσιολογικό ζευγάρι να επιτύχει εγκυμοσύνη και γέννα.
kosmogonia

blogatbottom