ΒΙΟΨΙΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ
Βιοψία Ενδομητρίου
Ποιος είναι ο σκοπός της βιοψίας ενδομητρίου;
Ο σκοπός της βιοψίας ενδομητρίου είναι να εντοπιστεί αν το ενδομήτριο ωριμάζει με φυσιολογικό ρυθμό έτσι ώστε να επιτραπεί στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί και να αναπτυχθεί.
Πότε γίνεται η βιοψία ενδομητρίου και τι ψάχνουμε;
Γίνεται κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης όταν στο ενδομήτριο συμβαίνουν συγκεκριμένες κυτταρικές αλλαγές. Μια μικροσκοπική εξέταση μικρού δείγματος του ενδομητρίου μπορεί να δείξει αν αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές.
Τι εννοούμε με τον όρο «φυσιολογική» ή «μη φυσιολογική» βιοψία;
Έρευνες έχουν δείξει ότι το ενδομήτριο περνά από διάφορες κυτταρικές αλλαγές καθημερινά, από την πρώτη μέρα ωορρηξίας έως την επόμενη εμμηνορρυσία Η βιοψία ενδομητρίου δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να διαπιστώσει αν το ενδομήτριο αλλάζει με φυσιολογικούς ρυθμούς. Αν ναι, η βιοψία χαρακτηρίζεται ως «συγχρονισμένη» ή φυσιολογική. Αν όχι, τότε η βιοψία χαρακτηρίζεται ως «ασύγχρονη» ή μη φυσιολογική.
Ποια είναι η θεραπεία για μια «ασύγχρονη» βιοψία;
Η θεραπεία βασίζεται στην αιτία που προκαλεί τη μη φυσιολογική αλλαγή του ενδομητρίου. Για να εντοπιστεί η αιτία χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση του κύκλου (παρακολούθηση κύκλου), χρησιμοποιώντας εξετάσεις υπερήχων και ορμονικές εξετάσεις αίματος ώστε να διαπιστωθεί η πορεία ανάπτυξης των ωοθυλάκιων.
Ποια είναι η διαδικασία της βιοψίας ενδομητρίου;
Ένας μικρός πλαστικός καθετήρας εισέρχεται ενδοκολπικά και ένα μικρό δείγμα ενδομητριακού ιστού αφαιρείται. Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα αλλά μπορεί να είναι επίπονη και να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων αίματος.
Μετά τη διαδικασία η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες.
Assessment in endometrial receptivity: