Σάββατο, Δεκ 21st

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

Άρθρα

ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΑ ΕΜΒΡΥΑ - ΕΡΕΥΝΑ ΕΜΒΡΥΩΝ

Πλεονάζοντα έμβρυα - επιστημονική έρευνα εμβρύων

 

Μετά από μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης , υπάρχει η πιθανότητα να "περισσέψουν"κάποια έμβρυα . Αν ο αριθμός των ωαρίων που γονιμοποιήθηκαν είναι μεγάλος , τότε δεν τοποθετούνται όλα τα έμβρυα στην μήτρα (όχι παραπάνω από 3/4 κάθε φορά) για να αποφευχθεί η πιθανότητα πολύδυμων κυήσεων.
Η έρευνα μας έχει δείξει ότι οι πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος δεν αυξάνεται με την τοποθέτηση στην μήτρα πολλών εμβρύων, αλλά το μόνο που αυξάνει είναι μόνο ο αριθμός για δίδυμες, τρίδυμες κυήσεις.

Η σπουδαιότητα των εντύπων για συγκατάθεση
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε νομοθετικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Από τον Δεκέμβριο του 2002, έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Τα έντυπα των συγκαταθέσεων είναι απαραίτητα σε κάθε κέντρο εξωσωματικής ώστε να προφυλάσσονται νομικά τόσο τα ζευγάρια όσο και τα ίδια τα κέντρα.
Ποιότητα εμβρύου και κρυοσυντηρησή του.
Η κατάψυξη των περίσσιων εμβρύων γίνεται μόνο σε έμβρυα "καλής ποιότητας".

Τι σημαίνει καλής ποιότητας έμβρυα?

Από την στιγμή που έχουμε διαφορετικές ποιότητες ωαρίων, έχουμε κατά συνέπεια και διαφορετικής ποιότητας έμβρυα. Στην προσπάθεια να επιλέξουμε τα καλύτερα σε ποιότητα έμβρυα που θα τοποθετηθούν στην μήτρα, το εργαστήριο Εμβρυολογίας έχει κάποια κλίμακα , βαθμούς, που μας ορίζει την ποιότητα τους ανάλογα με την ανάπτυξη και την μορφολογία τους.

Η κλίμακα αυτή βοηθάει τον εμβρυολόγο και τον ιατρό να αποφασίσουν τον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφέρουν στην μήτρα και τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη.

Παράλληλα κάνουν εκτίμηση της ολικής εικόνας της προσπάθειας και καθορίζουν άλλη θεραπευτική αγωγή αν χρειαστεί

Είναι λοιπόν πιο αντικειμενικό να πει κάποιος στην κλίμακα ποιότητας του εμβρύου παρά να πει γενικά ότι υπάρχουν δυο καλά έμβρυα.

Τα έμβρυα με όλους τους βαθμούς ποιότητας (απο 1 έως 5) τοποθετούνται στην μήτρα και μας δίνουν επιτυχείς εγκυμοσύνες, εκτός από τα έμβρυα με βαθμό 5. Τα έμβρυα αυτά δεν είναι ικανά να μας δώσουν εγκυμοσύνη.

Η κλίμακα που ακολουθεί είναι αυτή που χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Ηammersmith, London και το Μαιευτήριο Μητέρα.

Κατάψυξη εμβρύων
Η κατάψυξη των εμβρύων μπορεί να αυξήσει την συνολική επιτυχία για εγκυμοσύνη ανά κύκλο (εμβρυομεταφορά με φρέσκα έμβρυα μαζί με τις πιθανότητες από μια εμβρυομεταφορά με κατεψυγμένα έμβρυα) αλλά η κατάψυξη εξαρτάται και από τον αριθμό και την καταλληλότητα των εμβρύων - Μόνο έμβρυα με καλή μορφολογία μπορούν να κρυοσυντηρηθούν και έτσι να "επιζήσουν" μετά την επαναφορά τους σε κανονική θερμοκρασία (απόψυξη).

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι στα έντυπα συγκατάθεσης αναφέρεται και το χρονικό όριο φύλαξης τους καθώς και η "τύχη" που θα έχουν σε περίπτωση που προκύψει θάνατος του ενός ή διαζύγιο.

Η έρευνα και η σπουδαιότητα της
Η λέξη "έρευνα εμβρύου" μπορεί να προκαλεί φόβο και το μυαλό να οδηγηθεί σε σκέψεις επιστημονικής φαντασίας.
Αλλά η συνεχής έρευνα που γίνεται σ'αυτό το τομέα, προσπαθεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αυτό επιτυγχάνεται με την προσπάθεια των ειδικών να κατανοήσουν πως "τρέφεται"το έμβρυο καθώς και να δημιουργήσουν καλύτερα καλλιεργητικά υγρά.

Ακόμα μελετά και άλλα κριτήρια εκτός από την μορφολογία για να γίνεται η επιλογή των εμβρύων για εμβρυομεταφορα.

Τα επιτεύγματα πάνω στην γενετική μας βοηθούν να μάθουμε περισσότερα για την ανάπτυξη των εμβρύων καθώς και τεχνικές που θα μας επιτρέψουν να διαλέξουμε τα έμβρυα εκείνα που δεν θα έχουν γενετικά κληρονομικές ασθένειες.

Τα έμβρυα που "περισσεύουν" μετά από μια εμβρυομεταφορά, δωρίζονται για έρευνα μετά από γραπτή έγκριση των βιολογικών γονέων.

Φτιάχνονται τέλεια μωρά?  


Κλωνισμός
Ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ για την ηθική και την έρευνα του εμβρύου είναι ο κλωνισμος.
Κλωνισμός σημαίνει να φτιάξεις έναν οργανισμό με τον ίδιο γενετικό κώδικα κάποιου άλλου (κλωνισμός γίνεται στην φύση με τα βακτηρίδια). Επίσης παράδειγμα κλωνισμού θα λέγαμε ότι είναι τα ομοζυγωτά δίδυμα άτομα, όπου σε αυτήν την περίπτωση το ένα είναι ακριβές αντίγραφο του άλλου.
Όμως η έννοια του κλωνισμού αυτές τις μέρες είναι η δημιουργία ενός τέλειου αντιγράφου από ένα ενήλικο οργανισμό.

Είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (π.χ. εξωσωματική γονιμοποίηση) και στον μηχανισμό της γενετικής που η τελευταία προσπαθεί να αλλάξει την μορφή και το μέλλον των οργανισμών. Αλλά για τον μέσο Έλληνα όλα αυτά σημαίνουν παρέμβαση στην φύση, άλλες φορές σε μεγάλο βαθμό και άλλες σε μικρό.
Στην έρευνα που γίνεται στον κλωνισμό, τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως από έμβρυα. Παρ' όλα αυτά, δεν γνωρίζουμε εάν ο κλωνισμος μπορεί να αναπαράγει ένα πιστό αντίγραφο κάποιου άλλου. Ο κλωνοποιημένος οργανισμός θα έχει απλώς τα ίδια γονίδια όπως ο πατέρας /μητέρα /δότης /πρόγονος και αφού θα μεγαλώσει σε διαφορετική μήτρα και σε άλλη εγκυμοσύνη από το αρχικό πρότυπο, ίσως ο κλώνος να έχει λιγότερες ομοιότητες και από διδύμους.


Όμως τι σημαίνει κλωνισμός? 

 

Νομοθετικές ρυθμίσεις και έρευνα εμβρύου


Η νομοθεσία στην ερευνά των ανθρωπίνων εμβρύων καθώς και στην προεμφυτευτικη διάγνωση, διαφέρει από κράτος σε κράτος.
Σε κάποια κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι κανόνες για έρευνα έχουν ρυθμιστεί από μία επιτροπή (ΗFEA: Οργανισμός εμβρυολογίας & ανθρώπινης γονιμοποίησης) ενώ σε κάποιες άλλες χώρες όπως η Γαλλία μόλις πρόσφατα έχει επιτραπεί η προεμφυτευτικη διάγνωση.
Η ΗFEA είναι μια νόμιμη ανεξάρτητη επιτροπή έλεγχου, αποτελούμενη από επιστήμονες και ηθικολόγους που κάνουν αναφορά στο υπουργείο Υγείας. Βάζει πίεση στους επιστήμονες να αιτιολογούν τι είναι απαραίτητο να γίνεται και τι επιθυμητό.

Η HFEA θέτει ως όριο για ερευνά εμβρύου τις πρώτες 14 ημέρες (όσο δηλαδή μπορεί να ζήσει in vitro).

Οι ΗΠΑ έχουν την Εθνική Βιοηθική Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία συμβουλεύεται τον Πρόεδρο, χωρίς όμως να είναι επίσημα αυστηρός οργανισμός.

Η Βρετανική βουλή λειτουργεί κάτω από τις οδηγίες της HFEA και επιτρέπει τον κλωνισμό μόνο για θεραπευτικούς λόγους.

Τον Νοέμβριο του 2001, η εθνική επιτροπή της Αμερικανικής Αναπαραγωγής (ASRM) ανακοίνωσε ότι ο κλονισμός για αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται,

Η ερευνά έδειξε ότι στο ανθρώπινο είδος ο κλωνισμός θα είχε πολλές αποτυχίες (το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τον κλωνισμό ζωών όπως και με την Ντόλυ). Η ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την ανθρώπινη αναπαραγωγή και Εμβρυολογία) έχει βάλει προσωρινό φρένο στον κλονισμό και δεν εγκρίνει ούτε την επιλογή φύλου.

Στην Ελλάδα, ψηφίστηκε για πρώτη φορά σχετικό νομοσχέδιο στις 10 Δεκεμβρίου 2002. Σύμφωνα με αυτό, απαγορεύεται η κλωνοποιηση
Τέλος, επιτρέπεται η προεμφυτευτικη διάγνωση μόνο όταν πρόκειται για κληρονομικές ασθένειες και η επιλογή φύλου μόνο για περιπτώσεις φυλοσύνδετων ασθενειών.

blogatbottom