Πέμπτη, Νοε 21st

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Η Δεύτερη Προσπάθεια

Αν δεν μείνετε έγκυος μετά από μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε απογοητευμένη και αποκαρδιωμένη. Παρόλα αυτά θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου – είναι μόνο η αρχή! Στο τέλος ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να συζητήσετε με τους εμβρυολόγους και τους ειδικούς και να αναλύσετε τι πήρατε από αυτή την προσπάθεια.

Ήταν η ανταπόκριση των ωοθηκών ικανοποιητική; Πόσο έτοιμο ήταν το ενδομήτριο; Έγινε γονιμοποίηση; Μπορείτε να επαναλάβετε την ίδια θεραπεία ή θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές πριν επαναλάβετε την προσπάθεια; Πότε μπορεί να ξεκινήσει μια δεύτερη προσπάθεια;

Να θυμάστε ότι και αν ακόμα δεν μείνετε έγκυος, θα μπορείτε να έχετε ήσυχη την συνείδησή σας ότι προσπαθήσατε χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και την επιστήμης.

Οι περισσότεροι γιατροί θα συμβούλευαν να περιμένετε τουλάχιστον δύο μήνες πριν ξεκινήσετε ένα νέο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν και ιατρικώς είναι δυνατό να ξεκινήσετε ένα νέο κύκλο αμέσως μετά έναν αποτυχημένο, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται κάποιο χρόνο για να ανακτήσουν την θετική ψυχολογία που απαιτείται. Επίσης κάποιος χρόνος είναι ωφέλιμος για τις ωοθήκες και τις ορμόνες ώστε να επανέλθουν στην φυσιολογική τους κατάσταση.

Ένας φυσικός κύκλος – χωρίς την αγωγή φαρμάκων – μπορεί να ακολουθήσει μετά από έναν κύκλο με διέγερση των ωοθηκών.

Όταν ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) αποτυγχάνει πολλοί ασθενείς θέλουν να κάνουν «κάτι νέο» ή «κάτι διαφορετικό» στον επόμενο κύκλο. Όμως, θα πρέπει να θυμούνται ότι ο πιο κοινός λόγος ενός αποτυχημένου κύκλου είναι η αποτυχία εμφύτευσης των εμβρύων – και αφού αυτό είναι ακόμα ένα πεδίο επιστημονικά αβέβαιο, δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητες εμφύτευσης την επόμενη φορά. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε έναν κύκλο με τα θετικά δεδομένα του (π.χ. το ωάριο γονιμοποιήθηκε) παρά να σκέφτεστε την αποτυχία αυτή καθ’αυτή.

Υπάρχει μεγάλη πίεση στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν όλα τα «νέα μέσα και τεχνικές» σε μια δεύτερη προσπάθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές κλινικές προσφέρουν ακριβές τεχνικές όπως ανοσολογικές εξετάσεις και ανοσολογικές θεραπείες αν και αυτές είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.

Στην πραγματικότητα, αν ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν ικανοποιητικός, ο γιατρός συχνά συμβουλεύει να επαναλάβετε ακριβώς την ίδια θεραπεία και ό,τι άλλο χρειάζεται για να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Πολλοί ασθενείς αλλάζουν γιατρό επειδή δεν μπορούν να συλλάβουν αν και συνήθως δεν είναι καλή ιδέα. Ακολουθώντας ένα δεύτερο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης στην ίδια κλινική είναι συνήθως καλύτερη επιλογή από την αλλαγή γιατρών γιατί ένας γιατρός που ήδη σας έχει παρακολουθήσει θα γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό και την περίπτωσή σας.
Συχνά συναντάμε ζευγάρια που ακολουθούν τον δεύτερο κύκλο τους και είναι σε πολλή καλή ψυχολογική κατάσταση. Αυτό ίσως οφείλεται στην σωστή ενημέρωσή τους σχετικά με όλα τα ιατρικά και διαδικαστικά θέματα και στο ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτά. Επίσης γιατί έχουν ήδη εδραιώσει μια καλή σχέση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, έχοντας ήδη βιώσει έναν αποτυχημένο κύκλο, πολλά από αυτά τα ζευγάρια μπορούν πιο εύκολα να συμβιβαστούν και να αντιμετωπίσουν το άγχος ενός νέου κύκλου καθώς είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

blogatbottom