Σάββατο, Δεκ 21st

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ

mandchild

Δευτερογενής υπογονιμότητα, Δεύτερος γάμος και το Δεύτερο παιδί:  Αν συλλάβατε το πρώτο σας παιδί χωρίς να το έχετε προγραμματίσει ...ένα σαββατοκύριακο στις Σπέτσες και λίγα ποτήρια κρασί !!!! μάλλον θα σας παραξενέψει αν η δεύτερη σας προσπάθεια να μείνετε έγκυος αποδειχθεί δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη. Εξ΄ άλλου η ύπαρξη του πρώτου σας τέκνου αποτελεί ζωντανή απόδειξη της γονιμότητα σας. Επομένως, ποιό είναι το πρόβλημα?

Δυστυχώς, η ύπαρξη γονιμότητας στο παρελθόν δεν εξασφαλίζει και επιτυχή προσπάθεια στο μέλλον.

Κάποιοι γιατροί πιστεύουν πως η δευτερογενής υπογονιμότητα-ιατρικός όρος που περιγράφει την ανικανότητα σύλληψης μετά την γέννηση κάποιου τέκνου- αυξάνεται συνεχώς και επηρεάζει όλο και περισσότερα ζευγάρια τα τελευταία 5 χρόνια.

Μια μελέτη αμερικάνων επιστημόνων τον προηγούμενο χρόνο υποστηρίζει πως η δευτερογενής υπογονιμότητα εμφανίζεται πιο συχνά από την πρωτογενή γιατί η ηλικία που επιλέγουν οι γυναίκες να κάνουν το δεύτερο τους παιδί έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Γενικά η υπογονιμότητα συνεχώς αυξάνεται και αντιμετωπίζουμε πολλές περιπτώσεις δευτερογενής υπογονιμότητας, κυρίως όταν οι γυναίκες καθυστερούν την απόφαση να γίνουν μητέρες. Παρόλο που πολλά ζευγάρια είναι ικανά να συλλάβουν το πρώτο τους παιδί σχετικά εύκολα, μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσουν να γίνουν γονείς για δεύτερη φορά τα επίπεδα γονιμότητας τους μπορεί να έχουν μειωθεί δραματικά.



Επίσης ζευγάρια που βρίσκονται στο δεύτερο τους γάμο (έχοντας ήδη παιδιά από προηγούμενο γάμο) ίσως δυσκολεύονται περισσότερο.

Μερικές φορές η ύπαρξη μιας εύκολης σύλληψης συγκαλύπτει ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα υγείας, όπως χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ή πολυκυστικές ωοθήκες.

Προβλήματα γονιμότητας λανθασμένα πολλές φορές χαρακτηρίζονται σαν «γυναικεία προβλήματα», αλλά το ένα τρίτο αυτών των προβλημάτων οφείλονται σε ανδρικό παράγοντα.
Αν και ο διάσημος μεγάλος σε ηλικία πατέρας Charlie Chaplin έδωσε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ηλικιακός φραγμός στην ανδρική γονιμότητα, έρευνες υποστηρίζουν πως η ποιότητα και η ποσότητα του σπέρματος μειώνεται μετά τα 35 χρόνια.

Περιπτώσεις δευτερογενούς υπογονιμότητας δεν καταγράφονται ξεχωριστά και γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει ικανός αριθμός πληροφοριών.

Οι αλλαγές στον τρόπο και την ποιότητα ζωής είναι επίσης πολύ σημαντικές. Πολλά ζευγάρια πριν να ξεκινήσουν την προσπάθεια να γίνουν γονείς για πρώτη φορά ίσως να κάνουν υγιεινό τρόπο διατροφής, να προσέχουν το βάρος τους και να αποφεύγουν το αλκοόλ και το κάπνισμα. Την δεύτερη όμως φορά, η ικανοποίηση του γεγονότος ότι έγιναν γονείς καθώς και η κούραση και το άγχος που συνεπάγεται καθυστερεί την προσπάθεια του να γίνουν γονείς γα δεύτερη φορά. Επιπλέον, κάποια ζευγάρια ίσως δεν έρχονται αρκετά συχνά σε ερωτική επαφή.

Οποιοδήποτε πρόβλημα γονιμότητας προκαλεί άγχος, αλλά με την περίπτωση της δευτερογενούς υπογονιμότητας υπάρχει πάντα λιγότερη υποστήριξη.

Οι περισσότερες ομάδες υποστήριξης συγκεντρώνονται κυρίως στα άτεκνα ζευγάρια.

«τα ζευγάρια θεωρούν πως δεν θα έπρεπε να παραπονιούνται.»

«τα ζευγάρια θεωρούν πως δεν έχουν το δικαίωμα να παραπονιούνται, αλλά αυτό δεν απομακρύνει το ανολοκλήρωτο συναίσθημα που νιώθουν.»

Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν πως μόνο ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών αυξάνεται. 15% των γυναικών που είχαν γεννηθεί το 1960 απέκτησαν ένα παιδί, ποσοστό που αυξήθηκε στο 19% για τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1970.
Οι πιο συνηθισμένη διαφορά ηλικίας σε αδέρφια είναι 2-4 χρόνια, αλλά πως γνωρίζουν οι γονείς αν ο χρόνος είναι με το μέρος τους?

Η πιο σύντομη απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν κανόνες όταν προβλέπουμε την γονιμότητα.

Μερικά προβλήματα αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, σε κάποια όμως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η μόνη λύση και τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται από την ηλικία, όπου σε ηλικίες κάτω των 35 κυμαίνονται στο 28% ενώ σε ηλικίες από 40-42 μειώνονται στο 10%.

Τα καλά νέα είναι πως ζευγάρια με δευτερογενή υπογονιμότητα είναι πιο εύκολο να αποκτήσουν παιδί ακόμα και με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Για την πλειοψηφία των ζευγαριών που ήδη έχουν ένα παιδί, το να αποκτήσουν δεύτερο δεν θα είναι πρόβλημα. Αλλά καθώς ο χρόνος περνά το απρόσμενο μπορεί να συμβεί-ενδομητρίωση, μειωμένη γονιμότητα….

 

ιωφ Βραδιές ενημέρωσης-οργανώνουμε βραδιές ενημέρωσης σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Για περισσότερες πληροφορίες.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στους χώρους του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σ' ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, στο Επίπεδο Α’ του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

blogatbottom