Παρασκευή, Ιουν 14th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

Άρθρα

ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ

Η σπερματέγχυση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι που θέλει να τεκνοποιήσει.


Βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία αυτή η μέθοδος είναι....


Α) Η γυναίκα να έχει διαβατότητα στις σάλπιγγες της, δηλαδή να μην είναι κατεστραμένες ή βουλωμένες από οποιαδήποτε αιτία .

Β) Η ηλικία της γυναίκας να είναι κατάλληλη (σε μερικές περιπτώσεις η ηλικία καθορίζει τα περιθώρια για το αν πρέπει να κάνει σπερματέγχυση ή να παει κατ'ευθείαν στη εξωσωματική γονιμοποίηση)

Γ) Το σπέρμα του άνδρα να είναι κατάλληλο και ικανό να γονιμοποιήσει (αρκετός αριθμός ,καλή ποιότητα και κινητικότητα σπερματοζωαρίων).Η μέθοδος είναι απλή και οικονομική σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποιήση ενώ τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται σημαντικά μετά από κάποιες επανειλημένες προσπάθειες που θα καθορίσει ο ιατρός.

Η ωοθυλακική ανάπτυξη καθώς και ο προσδιορισμός της ωορρηξίας της γυναίκας θα παρακολουθείται υπερηχογραφικά.

Η ωορρηξία συμβαίνει μία φορά τον μήνα (συνήθως στα μέσα του κύκλου), αποδεσμεύεται δηλαδή ένα ωάριο από την ωοθήκη της γυναίκας και πηγαίνει στην σάλπιγγα για να γονιμοποιηθεί με σεξουαλική επαφή με ένα και μόνο σπερματοζωάριο ανάμεσα στα εκατομύρια που θα υπάρχουν.
Με τα υπερηχογραφήματα που θα κάνει η γυναίκα ο ιατρός θα μπορεί να είναι σε θέση να δεί πότε είναι η ημέρα της ωορρηξίας της.

Συνήθως χορηγείται στη γυναίκα μία ένεση (HCG) η οποία θα βοηθήσει τον γιατρό να υπολογίσει την ακριβή μέρα και ώρα που θα γίνει η σπερματέγχυση (συνήθως περίπου 38 ώρες μετά).
Ο βιολόγος στο εργαστήριο θα επεξεργαστεί το σπέρμα του συζύγου με φυγοκέντριση και θα κρατήσει τα σπερματοζωάρια με την καλυτερη κινητικότητα. Στη συνέχεια ο γιατρός θα τοποθετήσει το σπέρμα στη μήτρα της γυναίκας με κατάλληλο καθετήρα.

Η διαδικασία της σπερματέγχυσης διαρκεί λίγα λεπτά και δεν προκαλεί καθόλου πόνο στην γυναίκα. Απο εκεί και πέρα το ζευγάρι θα περιμένει 14 ημέρες μέχρι να δει αν η προσπαθεια αυτή επέφερε εγκυμοσύνη.

 


Είναι δυνατόν σε πολλές περιπτώσεις να χορηγηθούν στην γυναίκα από την αρχή του κύκλου της ορμόνες - γοναδοτροπίνες, ώστε ο οργανισμός της να παράγει παραπάνω από ένα ωάρια για να αυξηθούν οι πιθανότητες για τεκνοποίηση μια και που θα έχουμε παραπάνω από ένα ωάριο για γονιμοποίηση....τα ποσοστά επιτυχίας σπερματέγχυσης

 

spermategxisi

blogatbottom