Κυριακή, Ιουν 04th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

fert

Θα γονιμοποιηθούν όλα τα ωάριά μου;Συνήθως δεν γονιμοποιούνται όλα τα ωάρια που παίρνονται απο κάθε ωοληψία και αυτό μπορεί να εξαρτάται είτε απο την ποιότητα του σπερματοζωαρίου, είτε απο την ποιότητα του ωαρίου.

Όμως πρέπει πρώτα να δούμε τι σημαίνει γονιμοποίηση.

Γονιμοποίηση είναι η διαδικασία όπου το σπερματοζωάριο (το οποίο περιέχει το μισό γενετικό υλικό) ενώνεται με το ωάριο (το οποίο περιέχει το υπόλοιπο άλλο μισό γενετικό υλικό) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κύτταρο,ζυγωτής που θα περιέχει πια το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων (μια μίξη απο τα γενετικά χαρακτηριστικά του πατέρα και της μητέρας)..

 

pronuclear

1η ημέρα. Το γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει 2 προπυρήνες (Το ένα με το DNA της μητέρας και το άλλο με το DNA του πατέρα).
Οι 2 προπυρήνες είναι ορατoί από τον εμβρυολόγο, 16-20 ώρες μετα την γονιμοποιήση.
Το γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει 46 χρωμοσώματα και γίνεται το εμβρυο.

 
Αφου γονιμοποιηθεί το ωάριο αρχίζει η διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων και η διαίρεση πρώτα σε 2 κύταρα, μετά σε 4 κύτταρα, μετά σε 8 κύτταρα κλπ.

Δεν περιμένουμε να γονιμοποιήθουν όλα τα ωάρια. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα που θα έχει το σπερματοζωάριο να διεισδήσει στο ωάριο, αλλά και από την ικανότητα του ωαρίου να δεχτεί το σπερματοζωάριο.

Το σπερμοδιάγραμμα είναι μια εξέταση που μας δίνει πληροφορίες για το σπέρμα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μας δείξει αν το σπερματοζωάριο είναι ικανό να γονιμοποιήσει. Η ποιότητά του η κινητικότητα, η μορφολογία και ο αριθμός, του πολλές φορές θα μας οδηγήσει στο αν θα γίνει γονιμοποίηση με την μέθοδο ICSI ή όχι. Ο πιο σημαντικός παράγοντας όμως για την γονιμοποίηση ιπαραμένει η ποιότητα του ωαρίου.

Το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει μια γυναίκα για διέγερση , εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία της και οι προηγούμενες προσπάθειες ώστε να επιτύχουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και ώριμα ωάρια.

Η ωοληψία γίνεται ακριβώς την στιγμή που η γυναίκα θα έχει ώριμα ωάρια και αυτό θα το καταφέρουμε μετά από μια σειρά υπερήχων που γίνονται πρίν. Υπολογίζουμε ότι ένα ώριμο ωάριο έχει το μέγεθος ~17-18 mm σε διάμετρο.

 

scan

Η παρακολούθηση γίνεται με υπερηχογράφημα καιι εξέταση αίματος (οιστραδιόλης).

 

Με βάση τα αποτελέσματα της οιστραδιόλης και του υπέρηχου σας ενημερώνουμε για την επόμενη επίσκεψη ή αν πρέπει να αλλάξετε την δοσολογία της ένεσής σας.
Σκοπός είναι να επιτύχουμε την ανάπτυξη πολλών ωοθυλακίων μεγέθους ~ 18mm, οπότε θεωρούμε ότι τα ωάρια μέσα σε αυτά έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα για ωοληψία.

Η ορμονική διέγερση παράγει στον οργανισμό της γυναίκας περισσότερα απο ενα ωάρια με διαφορετικά μεγέθη που όμως με την τελική ένεση HCG προσπαθούμε χρονικά να πάρουμε τα καλύτερα σε ποιότητα ωάρια.
Επιπλέον όσο περισσότερα ώριμα ωάρια πάρουμε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γονιμοποιηθούν κι έτσι να έχουμε αρκετά έμβρυα να επιλέξουμε για εμβρυομεταφορά.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αν πάρουμε πάρα πολλά ωάρια αυξάνονται και οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε λίγα και καλής ποιότητας ώριμα ωάρια παρά πολλά και ανώριμα που δεν θα έχουν πιθανότητες να γονιμοποιηθούν.

 

Τι σημαίνει "ώριμο ωάριο";

Ώριμο ωάριο σημαίνει ότι είναι στο σωστό στάδιο ανάπτυξης χρωμοσωμικά όσο και κυτταροπλασματικά. Έχει ώριμα τα κύτταρα που το περιβάλουν ώστε να βοηθήσουν και να αφήσουν το σπερματοζωάριο να πλησιάσει το ωάριο , ενώ παράλληλα είναι ώριμη και η προτεινική ζώνη γύρω από αυτό για να "συναντηθεί" με το σπερματοζωάριο που θα το γονιμοποιήσει.

 

cummulua

Το ωάριο μετά την ωοληψία με κύτταρα που το περιβάλλουν.
Ο σκοπός αυτών των κυττάρων στις σάλπιγγες μιάς γυναίκας είναι να δίνουν τροφή στο ωάριο, να σταματήσουν την ταυτόχρονη διελεύση των σπερματοζωαρίων ενώ παράλληλα λειτουργούν σαν "φτερά" για να "ταξιδέψει" το ωάριο από τις σάλπιγγες στην μήτρα.

 

gv

Ανώριμο ωάριο. Είναι ορατό το βλαστικό κυστίδιο, δηλαδή ο πυρήνας που περιέχει 46 χρωμοσώματα και δεν έχει ακόμα διαιρεθεί σε 23 για να γίνει "ώριμο".
Στο στάδιο αυτό δεν μπορεί να γονιμοποιηθεί και σπάνια μπορεί να ωριμάσει in vitro.

 

nopolar

Ενδιάμεσο στάδιο - Ανώριμο ωάριο χωρίς πολικό σωμάτιο.
Aν το ωάριο βρίσκεται στο στάδιο αυτό, μετά την ωοληψία μπορεί να ωριμάσει in vitro.

 

mature

΄Ωριμο ωάριο με πολικό σωμάτιο. Τώρα το κύτταρο διαθέτει το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων.
Περιέχει 23 χρωμοσώματα (τα υπόλοιπα 23 μετά την διαίρεση είναι στο πολικό σωμάτιο ) και το ωάριο είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί με ένα σπερματοζωάριο που επίσης περιέχει 23 χρωμοσώματα
.

 

     
nikas Εξειδικευμένες
εικόνες μικροσκόπιο
nikas3

 

blogatbottom