Παρασκευή, Μαϊ 20th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

chem kosm

Εμμηνορροϊκός κύκλος: Η ωορρηξία είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης σειράς γεγονότων που οδηγούν στην παραγωγή και την απελευθέρωση ενός ωαρίου. Όταν το ωάριο γονιμοποιηθεί και εμφυτευφθεί στα τοιχώματα της μήτρας (ενδομήτριο) τότε η διαδικασία της εγκυμοσύνης ξεκινά. Η γονιμοποίηση του ωαρίου μπορεί μόνο να συμβεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στην αποκαλούμενη γόνιμη φάση του κύκλου. Εάν δεν γονιμοποιηθεί τότε το ωάριο αποβάλλεται μαζί με το ενδομήτριο ως εμμηνορροϊκή ροή αίματος στην αρχή της επόμενης περιόδου.

Για να προκύψει μια εγκυμοσύνη

1) η ισορροπία των ορμονών πρέπει να είναι σωστή, για να εξασφαλιστεί ότι το ωάριο αναπτύσσεται κανονικά
2) πρέπει να υπάρξει ωορρηξία
3) η ερωτική συνεύρεση των συντρόφων πρέπει να συμβεί την ημέρα της ωορρηξίας(την αποκαλούμενη γόνιμη ημέρα του κύκλου)
4) το σπέρμα πρέπει να έχει τον επαρκή αριθμό σπερματοζωαρίων και τη δυνατότητα να φθάσει στο ωάριο.
5) δεν πρέπει να υπάρξει οποιοδήποτε μηχανικό εμπόδιο αποτρέποντας έτσι τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση.

Αυτά τα γεγονότα ελέγχονται από έναν ενδοκρινή αδένα, την υπόφυση, μια μικρή δηλαδή δομή που τοποθετείται στο κατώτερο τμήμα του εγκεφάλου.

Στην αρχή του κύκλου μια ορμόνη αποκαλούμενη ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) απελευθερώνεται από την υπόφυση. Η FSH υποκινεί την ωρίμανση των διάφορων ωοθυλακίων. Περιλαμβανομένης στα ωοθυλάκια αυτά αποκαλούνται ωοκύτταρα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 14 ημερών τα ωάρια αυξάνονται και ωριμάζουν, ενώ η ωοθήκη παράγει συνεχώς όλο και αυξανόμενα ποσά οιστρογόνων.

Αυτό οδηγεί στα εξής 2 γεγονότα...

1) Τα οιστρογόνα αναγνωρίζονται από τον εγκέφαλο από τους ειδικούς υποδοχείς. Εάν παραχθεί αρκετή ποσότητα οιστρογόνων τότε αυτό-ρυθμίζεται η έκλυση FSH, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσό FSH που παράγεται. Αυτό επιτρέπει μόνο σε ένα από τα ωοθυλάκια (το μεγαλύτερο) να συνεχίσει την ανάπτυξή του.
2) Τα επίπεδα των οιστρογόνων προκαλούν έπειτα την έκλυση της ωχρινοτρόπους ορμόνης (LH) από την αδενουπόφυση. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την ωοθυλακιορρηξία (την απελευθέρωση του ωαρίου).

 

Μετά την ωορρηξία γίνεται μετατροπή των υπολειμμάτων του ωοθυλακίου σε ωχρό σωμάτιο. Η μετατροπή αυτή συνοδεύεται από αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης(μια θηλυκή ορμόνη). Αυτό το στάδιο καλείται ωχρή φάση, όταν δηλαδή αυξάνονται τα επίπεδα προγεστερόνης μετά από την ωορρηξία και δρουν στο ενδομήτριο προετοιμάζοντας το για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Εάν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτευφθεί τα επίπεδα της προγεστερόνης μειώνονται και τότε αρχίζει μια νέα νέες περίοδος.

Στις διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μιμούνται τον φυσικό σας κύκλο.
Αποτρέπεται η ανάμιξη των φυσικών ορμονών σας με τα φάρμακα που σας χορηγεί ο γιατρός σας.
Η χορήγηση της FSH γίνεται μέσω ενέσεων..
Μια ορμόνη παρόμοια με την ωχρινοτρόπο ορμόνη LH (αποκαλούμενη HCG) δίνεται την σωστή χρονική στιγμή έτσι ώστε να ωριμάσουν τα ωοθυλάκια.

Η προγεστερόνη χορηγείται για να βοηθήσει την εμφύτευση και για να διατηρήσει το ενδομήτριο.

 

 

blogatbottom