ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ

Κατάψυξη Ωαρίων
egg freeze

 

Ήδη από το 1953 έχει επιτευχθεί η επιτυχής χρήση κατεψυγμένου σπέρματος, ενώ η κατάψυξη εμβρύων αποτελεί διαδικασία ρουτίνας για πάνω από μια δεκαετία. Αντίθετα, η κατάψυξη ωαρίων παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, για διάφορους λόγους.

Ενδείξεις για κατάψυξη ωαρίων:

-Πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτή είναι συχνά αποτέλεσμα χημειο- ή ραδιοθεραπείας σε καρκινοπαθείς. Από την δοσολογία και την διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται αν η ασθενής θα υποφέρει πρόωρη εμμηνόπαυση. Όταν η πιθανότητα αυτή είναι μεγάλη, η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να προταθεί σαν μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να οφείλεται και σε φυσιολογικούς παράγοντες. Κάποιες οικογένειες έχουν ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, οπότε νεαρές γυναίκες που έχουν τέτοιο ιστορικό μπορούν να επιλέξουν τη μέθοδο αυτή όσο βρίσκονται ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία.
-Ηθικοί και θρησκευτικοί λόγοι. Η κατάψυξη εμβρύων που δε χρησιμοποιούνται για την εμβρυομεταφορά μπορεί να προκαλέσει ηθικά δηλήμματα. Η κατάψυξη των ωαρίων πριν αυτά γονιμοποιηθούν μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν μερικά από αυτά.

Το βασικό πρόβλημα της επιτυχούς εφαρμογής της μεθόδου είναι η ίδια η φύση του ανθρώπινου ωαρίου. Είναι το πιο πολύπλοκο κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού και αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό. Είναι πολύ ευαίσθητο στη διαδικασία ψύξης-απόψυξης. Μια από τις πρωτοπόρες στην εφαρμογή της μεθόδου ομάδα στην Ιταλία έχει να επιδείξει ποσοστό επιτυχίας μόλις 14%.

 Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η κατάψυξη ωαρίων δεν μπορεί να εγγηθεί την επίτευξη εγγυμοσύνης.

 

::2009 update::

Η κατάψυξη των ωαρίων είναι μια σχετικά νέα τεχνική που επιτρέπει την κρυοσυντήρηση των ωαρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες κάτω του σημείου σχηματισμού πάγου. Για να το καταφέρουμε αυτό, το ωάριο τοποθετείται σε διάλυμα σακχάρων το οποίο περιέχει κρυοπροστατευτικές ουσίες και μετά τοποθετούνται σε υγρό άζωτο για να καταψυχθούν πολύ γρήγορα.

Ευρύτερη εφαρμογή και επιτυχία με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων εξαρτάται από τις συνεχείς βελτιώσεις της τεχνολογίας και με την προσεκτική επιλογή των ωαρίων που είναι κατάλληλα για κρυοσυντήρηση.
Αν και πολλοί ερευνητές συνεχίζουν να βελτιώνουν την διαδικασία κατάψυξης, οι μεγαλύτερες επιτυχίες έχουν επιτευχθεί με ωάρια νέων γυναικών καλής ποιότητας. Θα περιμέναμε τα αποτελέσματα να ήταν χειρότερα αν τα ωάρια προέρχονταν από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αν και δεν έχουν διενεργηθεί τέτοιες έρευνες ακόμη.

Παρά τις υπερβολές που μπορεί να διαβάζετε ή να ακούτε, η κατάψυξη των ωαρίων δεν πραγματοποιείται τώρα πολύ συχνά μέχρι να βελτιωθεί η διαδικασία της μεθόδου με την βοήθεια νέων τεχνολογιών. Η κατάψυξη των ωαρίων μπορεί να αποτελεί μια απογοητευτική επιλογή για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Ποιος είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος?

Εάν έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να επιθυμεί να προχωρήσει σε θεραπεία με ισχυρά φάρμακα (χημειοθεραπεία) ή με ακτινοβολία (ραδιοθεραπεία). Η θεραπεία κατά του καρκίνου μπορεί να βλάψει τις ωοθήκες σας και να επηρεάσει έτσι τη γονιμότητα σας.
Για χρόνια τώρα, οι άνδρες που υπόκεινται σε αυτή τη θεραπεία  επίσης μπορούν και καταψύχουν το σπέρμα τους, επιτρέποντας έτσι γρήγορα και εύκολα την διατήρηση της γονιμότητας τους στο μέλλον.

Δυστυχώς για τις γυναίκες αυτό δεν είναι τόσο απλό. Γυναίκες που βρίσκονται σε μία σχέση μπορούν να καταψύξουν τα έμβρυα που έχουν προκύψει από τα ωάρια τους και από το σπέρμα του συντρόφου τους. Γνωρίζουμε πως αυτό είναι επιτυχημένο αλλά υπάρχει και η άλλη όψη. Για παράδειγμα, αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει γυναίκες που δεν βρίσκονται σε σχέση, και γι’αυτό το λόγο η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί την μοναδική τους επιλογή σε αυτό το πρόβλημα. Αν δεν είναι απαραίτητο να αρχίσετε τη θεραπεία κατά του καρκίνου άμεσα μπορεί να γίνει υπερδιέγερση των ωοθηκών σας με συγκεκριμένα φάρμακα γονιμότητας και να γίνει λήψη αυτών των ωαρίων και μετέπειτα κατάψυξη τους σε υγρό άζωτο. Μόλις είστε έτοιμη να αρχίσετε
την δική σας οικογένεια μπορούμε να αποψύξουμε τα ωάρια σας, να τα γονιμοποιήσουμε με το σπέρμα του συζύγου σας  και τα γονιμοποιημένα ωάρια μετέπειτα να τα τοποθετήσουμε στη μήτρα σας.
Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι κατάλληλη για μερικούς τύπος καρκίνου και το προσωπικό του ΜΗΤΕΡΑ μαζί με τον ογκολόγο σας (ειδικός σε θέματα καρκίνου) μπορούμε να σας συμβουλέψουμε κατάλληλα.

Η διατήρηση της γονιμότητας για ασθενείς με καρκίνο μπορεί να καθυστερήσει την θεραπεία τους από 2 έως 6 εβδομάδες.

Οι γυναίκες μπορούν επίσης να σκεφθούν την κρυοσυντήρηση ωαρίων αν:

• υποφέρετε από κάποιου είδους ιατρική κατάσταση η οποία , σύμφωνα με το γιατρό σας, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πρόωρη αποτυχή λειτουργία των ωοθηκών σας ή αφαίρεσή τους.

• έχετε οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης

• δεν επιθυμείτε προς το παρών να ξεκινήστε την δική σας οικογένεια και επιθυμείτε να διατηρήσετε την γονιμότητα σας στο μέλλον.

 

Πως συλλέγουμε τα ωάρια?

Οι ωοθήκες σας θα διεγερθούν χορηγώντας σας κάποιες ορμόνες που χρησιμοποιούντα  κατά κύριο λόγο σε θεραπείες υπογονιμότητας όπως η in vitro γονιμοποίηση ωαρίων (IVF).

Τι συμβαίνει με τα ωάρια όταν θα θέλω να μείνω έγκυος?

Μόλις είστε έτοιμη να προχωρήσετε με τη θεραπεία σας, αποψύχουμε τα ωάρια και τα γονιμοποιούμε με το σπέρμα του συντρόφου σας με μια τεχνική γνωστή και σαν Ενδοκυτταροπλασματική Έγχυση Σπερματοζωαρίου (ICSI).

Πόσο επιτυχημένη είναι η κατάψυξη ωαρίων?

Πριν το 2002, τα ποσοστά επιτυχίας των γεννήσεων από κατεψυγμένα ωάρια ήταν 1-3% παγκοσμίως, με ελάχιστα μωρά να γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια μέσα σε δεκαετίες προσπαθειών.

Δεδομένης της ανάγκης, επιστήμονες από όλο τον κόσμο οδηγήθηκαν στην ανάπτυξη νέας τεχνικής για επιτυχημένη κατάψυξη ωαρίων και αρχίζοντας από το 2002, νέα ελπιδοφόρα αποτελέσματα προκύπτουν που κυμαίνονται από 20-25% ανά εμβρυομεταφορά.

Ποια είναι τα ρίσκα?

 Η πρώτη καταγεγραμμένη γέννηση από κατεψυγμένα ωάρια ήταν το 1986 αλλά η κατάψυξη των ωαρίων άργησε να σημειώσει προόδο.
Από τότε, έρευνες έχουν διεξαχθεί τόσο σε ωάρια ποντικιών όσο και σε ανθρώπινα ωάρια αφού έχουν καταψυχθεί, και οι περισσότερες καταδεικνύουν ότι οι δομές που είναι υπεύθυνες για την οργάνωση των χρωμοσωμάτων δεν έχουν υποστεί ζημιές. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν τώρα πως η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία.

Η συνεχής αποδοχή της κρυοσυντήρησης ωαρίων συνδέεται στενά με τις προόδους που έχουν γίνει στο τομέα αυτό, όπως η τεχνική της υαλοποίησης – και οι οποίες έχουν αυξήσει την πιθανότητα απόκτησης παιδιού από απόψυξη κρυοσυντηρημένων ωαρίων.


ivf info

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ/ ΩΑΡΙΩΝ