Τρίτη, Μαρ 19th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

Εξωσωματική

exosomatiki-gonimpoiisi

Εξωσωματική γονιμοποίηση:Κατά προσέγγιση, 1 στα 7 ζευγάρια έχουν πρόβλημα στην προσπάθειά τους να τεκνοποιήσουν. Περίπου στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα ωφείλεται στον ανδρικό παράγοντα ενώ οι άλλες μισές στον γυναικείο παράγοντα.
Πολύ λίγα ζευγάρια είναι τελείως υπογόνιμα και κατατάσονται στην κατηγορία όπου δεν υπάρχει καθόλου σπέρμα ή δεν λειτουργούν οι ωοθήκες.
Τα περισσότερα όμως ζευγάρια μπαίνουν στην κατηγορία ημι-γόνιμα και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθεί το όνειρό τους να κάνουν ένα παιδί.

simple ivf


Εξωσωματική με απλά λόγια!

Χωρίς κανένα απολύτως κόστος-ενημέρωση γύρω από την Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η γονιμοποίηση μπορεί να επιτευχθεί:
-με σπερματέγχυση
-με την συλλογή και ανάμειξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων και εισαγωγή τους αμέσως στις σάλπιγγες (ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών - GIFT)
-με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) όπου τα ωάρια που παίρνουμε (ωοληψία) γονιμοποιούνται με τα σπερματοζωαρία και παραμένουν στο εργαστήριο για μερικές μέρες πριν τοποθετηθούν στην μήτρα της γυναίκας (εμβρυομεταφορά)

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αρχικά εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση προβλημάτων αναπαραγωγής όπως φραγμένες σάλπιγγες ή απουσία τους μετά από χειρουργική επέμβαση. Σήμερα όμως εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων αναπαραγωγής όπως ανωμαλία στην ωορηξία, χαμηλό αριθμό ή χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων στο σπέρμα καθώς και ανεξήγητες αιτίες.

Στόχος είναι να προσφερθούν οι πιό αξιόλογες και αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες και θεραπείες που υπάρχουν, ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

Οι κυριότερες αιτίες για την γυναικεία υπογονιμότητα είναι προβλήματα με τις σάλπιγγες, την ωορηξία, τις ορμόνες, καθώς και η ενδομητρίωση.

Οι αιτίες για την ανδρική υπογονιμότητα είναι κυρίως η ολιγοσπερμία, η χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ή η κακής ποιότητας μορφολογία τους.

Η πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά εγκυμοσύνης ακόμα και αν υπάρχει χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων όπου εδώ χρησιμοποιείται η μέθοδος ICSI, ή όταν τα σπερματοζωαρία λαμβάνονται ύστερα από βιοψία όρχεος όπου εδώ χρησιμοποιείται η μέθοδος TESE.

Βελτιώσεις επίσης στην καλλιέργεια και την γνώση των εμβρύων, μας οδηγεί σταθερά σε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποιήση.

bloodtests

Αιματολογικές εξετάσεις

Εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Άρθρο 4.3

Εξετάσεις για το ζεύγος πριν την έναρξη της προσπάθειας:
1.Ηπατίτιδα B και C
2.Σύφιλη
3.HIV (I,II)

 

 

Τί πρωτόκολλο;
Τόσο ο τύπος όσο και η δόση των φαρμάκων που θα χορηγηθούν σε μια γυναίκα που αρχίζει ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποιησης μπορεί να είναι διαφορετικά και εξαρτώνται από την ηλικία, το είδος της υπογονιμότητας καθώς και την απόκρισή της σε παλιότερες προσπάθειες που έκανε.
Κάθε κύκλος είναι ειδικά σχεδιασμένος για κάθε ζευγάρι ξεχωριστά, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες πιτυχίας.
Σε κάποιες περιπτωσεις χρησιμοποιείται το λεγόμενο μακρύ προτόκολλο διέγερσης, όπου χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες καταστολής πριν αρχίσει η υπερδιέγερση. Σε άλλες περιπτώσεις εφαρμόζεται το βραχύ πρωτόκολλο, όπου η περίοδος καταστολής είναι μικρότερη έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η λήψη κατά το δυνατόν περισσότερων ωαρίων από γυναίκες όπου αναμένεται φτωχή ανταπόκριση τους στην ανθρώπινη γοναδοτροπίνη.
Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν καθόλου φάρμακα (φυσικός κύκλος).

 

Κύκλος προσπάθειας

ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 

Φυσικός κύκλος εξωσωματικής αποκαλείται το είδος της θεραπείας στη διάρκεια της οποίας γίνεται συλλογή ενός και μόνο ωαρίου από την ωοθήκη χωρίς την προηγούμενη χορήγηση ορμονικών φαρμάκων διέγερσης.

Η ανάπτυξη του ωοθηλακίου παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και όταν κρίνεται πως το ωάριο έχει ωριμάσει προγραμματίζεται η συλλογή του.
 Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερη από εκείνη που προκύπτει από τις προσπάθειες εξωσωματικής με φάρμακα , αλλά είναι μια επιλογή για τις γυναίκες που παρουσιάζουν φτωχή ανταπόκριση στη διέγερση ακόμη και με μεγάλες δόσεις φαρμάκων.

 

IVF

ivf Η εξωσωματική γονιμοποίηση αρχικά εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση προβλημάτων αναπαραγωγής όπως φραγμένες σάλπιγγες ή απουσία τους μετά από χειρουργική επέμβαση. Σήμερα όμως εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων αναπαραγωγής όπως ανωμαλία στην ωορηξία, χαμηλό αριθμό ή χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων στο σπέρμα καθώς και ανεξήγητες αιτίες.

 

 


Πόσο διαρκεί?

Ανάλογα με τους παράγοντες που καθορίζουν ποιο πρωτόκολο θα ακολουθήσει η κάθε γυναίκα (Μακρύ-Βραχύ-«ΜAP» ), από 14 ημέρες έως και 30 ημέρες.


Θα χρειαστόυν άλλα τεστ;

Συνήθως πριν την έναρξη της θεραπείας γίνεται τεστ διαβατότητας τραχήλου. Αυτό γίνεται για να εξακριβωθεί αν περνάει εύκολα ο καθετήρας στον τράχηλο της γυναίκας. Αν δεν περνάει, τότε γίνεται διαστολή του τραχήλου.

Θα πρέπει να συνεννοηθείτε για την ειδική αξιολόγηση του σπέρματος που είναι απαραίτητη πριν την προσπάθεια αν δεν υπάρχει πρόσφατη εξέταση.

Στην προσπάθεια ανάπτυξης πολλών ωαρίων θα πρέπει να πάρετε δύο είδη φαρμάκων.
Το πρώτο για καταστολή δηλαδή να σταματήσει την λανθασμένη έκκριση μιάς ορμόνης (LH) που παράγεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο και προκαλεί ωορρηξία.
Το δεύτερο για διέγερση. Οι ενέσεις αυτές περιέχουν τις ίδιες ορμόνες που παράγουν φυσιολογικά , προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες και ξεκινήσει η ανάπτυξη του ωοθυλακίου.

 

Τα παρακάτω αποτελούν ένα παράδειγμα ενός τυπικού κύκλου IVF:

1. Θεραπευτική φάση καταστολής
Φάρμακα που καταστέλλουν την έκριση της LH (agonists, antagonists) δίνονται είτε υπο μορφή ρινικών εισπνοών είτε υπό μορφή υποδόριων ενέσεων.
Ανάλογα με την θεραπεία επιλέγετε το καταλληλότερο φάρμακο και δοσολογία.

Προσοχή - Τα φάρμακα της καταστολής δεν τα σταματάτε μεχρι την στιγμή της μεσονύχτιας ένεσης.
πίσω στην αρχή

2. Θεραπευτική φάση διέγερσης:
Μετά από την φάση της καταστολής άρχιζει η πλέον εντατική φάση του προγράμματος, της διέγερσης των ωοθηκών.

O σύζυγος μπορεί να πάρει αντιβίωση (ένα χάπι την ημέρα) μέχρι την ημέρα που θα πάρετε την μεσονύκτια ένεση.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν τα επιστημονικά ονόματα γοναδοτροπίνες και χορηγούνται υπο μορφή υποδόριων ή ενδομυικών ενέσεων. Χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και ωρίμανση των ωοθυλακιων στις ωοθήκες και στην διέγερση των ωοθηκών.

Η παρακολούθηση γίνεται με υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος (οιστραδιόλης).
Με βάση τα αποτελέσματα της οιστραδιόλης και υπερήχων αυτές τις μέρες θα ενημερωθείτε για την επόμενη επίσκεψη ή αν πρέπει να αλλάξετε την δοσολογία της ένεσής σας.

Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ωοθυλακίων και το επίπεδο των οιστρογόνων σας είναι χαμηλό οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι χαμηλές και ίσως είναι σκόπιμο να ακυρώσουμε αυτόν τον κύκλο και να επανέλθετε την ερχόμενη περίοδο με ένα διαφορετικό πρωτόκολο διεγέρσης.

Επίσης, καμμιά φορά είναι ανάγκη να σταματήσετε την θεραπεία γιατί οι ωοθήκες έχουν διεγερθεί υπερβολικά. (υπερδιέγερση)

 

Μεσονύχτια ένεση:
Η ένεση αυτή γίνεται για την τελική ωρίμανση των ωαρίων και είναι σχεδόν όμοια με την ορμονη LH, που εκκρίνεται στην μέση του φυσιολογικού κύκλου 36 ωρες πριν την ωορρηξία. Μετά την χορήγηση της μεσονύχτιας ένεσης σταματάτε τις ενέσεις της καταστολής.
Η ένεση γίνεται βραδινή ώρα, προκειμένου να επακολουθήσει η ωοληψία 32-36 ώρες αργότερα, δηλ. το μεθεπόμενο πρωινό.
Π.χ. Δευτέρα Μεσάνυχτα ένεση για ωοληψία την Τετάρτη πρωί.
πίσω στην αρχή

 

Ημέρα ωοληψίας

eggcollection Η ωοληψία γίνεται καθημερινά και Σαββατοκύριακο. Πρέπει να είστε νηστική απο το προηγούμενο βράδυ. Η διαδικασία γίνεται ανώδυνα με μια μορφή ελαφριάς νάρκωσης. Εκτελείται διακολπικά υπό άμμεση υπερηχογραφική παρακολούθηση.Το ίδιο πρωί ο σύζυγος θα δώσει σπέρμα στην μονάδα ή θα το φέρει από το σπίτι.
Ο σύζυγος θα σταματήσει το αντιβιοτικό που έχει πάρει.
Η τελική απόφαση για το είδος γονιμοποίησης (IVF ή ICSI) θα παρθεί εκείνη την ημέρα.

 

 

Κατά την διάρκεια της ωοληψίας, τα ωάρια είναι όρατα από τον Εμβρυολόγο, ο οποίος τα τοποθετεί σε καλλιεργητικό υγρό.

 

Γονιμοποίηση:
Η διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης αρχίζει την ίδια ημέρα της ωοληψίας και το επόμενο πρωινό θα ενημερωθείτε για το αποτέλεσμα. Οι απόφαση για κατάψυξη εμβρύων, εμβρυομεταφορά στο στάδιο βλαστοκύστης, υποβοηθούμενη εκκόλαψη θα συζητηθούν πριν την εμβρυομεταφορά.

pronuclei Το πρωινό μετά την ωοληψία θα ενημερωθείται για τον αριθμό των ωαρίων που γονιμοποιήθηκαν. Το γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει δύο προπυρήνες (ο ένας με το γενετικό υλικό της μητέρας και ο άλλος με του πατέρα).


Εμβρυομεταφορά:
Γίνεται συνήθως 2-3 ημέρες μετά την ωοληψία και είναι τελείως ανώδυνη και δεν χρειάζεται να σας χορηγηθεί αναισθησία.
Συνήθως μεταφέρονται τρία ή τέσσερα έμβρυα - αυτό εξαρτάται απο παράγοντες όπως η ηλικία, η ποιότητα των εμβρύων κτλ.
Μετά την εμβρυομεταφορά θα παραμείνετε κλινήρης για μισή ώρα περίπου. Δεν έχει αποδειχθεί οτι η αυστηρή ανάπαυση βοηθάει στην εμφύτευση, συνιστούμε ωστόσο την αποφυγή κοπιαστικών εργασιών.

 

eggs Η ημέρα της εμβρυομεταφοράς εξαρτάται συνήθως από τον αριθμό των γονιμοποιημένων ωαρίων. Εαν έχουμε πιό πολλά από 3 ή 4 έμβρυα την δεύτερη ημέρα , τότε η εμβρυομεταφορά μπορεί να γίνει την 3η ημέρα δηλαδή μία μερα μετά.
Αν αρκετά έμβρυα γονιμοποιηθούν και τα κριτηρία είναι κατάλληλα, τότε μπορεί να αποφασισθεί να παραμείνουν σε καλλιεργητικό υγρό , και η εμβρυομεταφορά να γίνει 5 - 6 ημέρες μετά, όταν το έμβρυο φτάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης
.

 


Μπορεί να επακολουθήσει χορήγηση φυσικής προγεστερόνης (με τη μορφή χαπιών η κολπικής κρέμας). Η ορμόνη αυτή θεωρείται ότι βοηθάει στην εμφύτευση.

transfer Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι απλή και ανώδυνη γι'αυτό δεν χρειάζεται κάποιο είδος αναισθησίας, αλλά θα σας δοθεί μόνο αγχολυτικό φάρμακο σε ενέσιμη μορφή ή χάπι να είστε ήρεμη

 

Η ωοληψία εκτελείται διακολπικά υπό άμεση υπερηχογραφική παρακολούθηση


ivf info

Συμπτώματα
Φάρμακα

Πώς λειτουργεί το σώμα σας 

Παράγοντες επιτυχίας

Ο αναισθησιολόγος

 

  ISIGHT

  fotolia life2  

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ
Ο δικτυακός μας τόπος στοχεύει στην ενημέρωση σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Καλύπτονται θέματα θεωρητικά, τεχνικά, ενώ μπορείτε να βρείτε και διάφορες χρήσιμες
διευθύνσεις σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
.:Ελλάδα για εξωσωματική:.  .:Τα στάδια της Εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μια σελίδα:.
.:Δωρεάν ενημέρωση:.

line4

Ο πλήρης οδηγός για την εξωσωματική γονιμοποίηση - ρωτήστε μας για την εξωσωματική γονιμοποίηση ! E- [συμβουλευτική]

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEO

Εμβρυομεταφορά. Κλασική IVF. Γονιμοποιημένο ωάριο.
embryolab fert vidfront
Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται μέχρι την
ημέρα της εμβρυομετα-
-φοράς.
100,000 σπερματοζωάρια
προστίθενται σε κάθε ωάριο
και καλλιεργούνται
μέχρι το επόμενο πρωί.
Ένα γονιμοποιημένο ωάριο
στο οποίο διακρίνονται οι
δύο προπυρήνες του
που βρίσκονται στο
κέντρο του.

blogatbottom