Πέμπτη, Μαρ 28th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

Άρθρα

ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

mouselsperm2

Είναι μια παθολογική κατάσταση που λίγοι άνθρωποι έχουν ακούσει για αυτή. Κατά την παλίνδρομη εκσπερμάτιση το σπέρμα προωθείται μέσα στην ουροδόχο κύστη αντί στο έξω στόμιο της ουρήθρας. Οφείλεται σε δυσμορφία της ουρήθρας. Σε ένα υγιή άνδρα, η βαλβίδα ανάμεσα στην κύστη και την ουρήθρα κλείνει κατά την εκσπερμάτιση και η βαλβίδα ανάμεσα στους σπερματικούς πόρους και την ουρήθρα κλείνει κατά την ούρηση ώστε να αποφευχθεί η είσοδος ούρων στο σπέρμα και η είσοδος σπέρματος στην κύστη.
Σε άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση, οι βαλβίδες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη ροή των ούρων και τη ροή του σπέρματος από την ουρήθρα. Για αυτό το λόγο είναι πιθανό να βρεθεί σπέρμα στα ούρα τους.
Τα ούρα είναι πολύ όξινα με αποτέλεσμα το δείγμα σπέρματος που μπορεί να παράγει ένας άνδρας να μην έχει γονιμοποιητική ικανότητα. Οι περισσότεροι άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν μπορούν να δώσουν δείγμα σπέρματος με αυνανισμό και συλλογή σε ειδικό κουτί συλλογής όπως οι άλλοι άνδρες για να χρησιμοποιηθεί για IVF.

Αιτίες
Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να προκληθεί μετά από εγχείριση στον προστάτη ή στην ουρήθρα, από διαβήτη και από ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) και από φάρμακα για την αλλαγή της διάθεσης.
Η κατάσταση αυτή είναι σχετικά ασυνήθιστη και μπορεί να εμφανίζεται μερικώς ή πλήρως. Η παρουσία σπέρματος στην ουροδόχο κύστη είναι αβλαβής. Το σπέρμα αναμιγνύεται με τα ούρα και αφήνει το σώμα με την κανονική ούρηση. Οι άνδρες με διαβήτη και αυτοί που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην ουρογεννητική οδό έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της παθολογικής κατάστασης.

Συμπτώματα
Μικρή ποσότητα σπέρματος ή και καμία ποσότητα μετά από εκσπερμάτιση, πιθανή υπογονιμότητα, μη διαυγή ούρα μετά από σεξουαλική επαφή.  

Εξετάσεις
Μια ανάλυση ούρων πραγματοποιείται μετά από εκσπερμάτιση, όπου παρατηρείται μια ποσότητα σπέρματος στα ούρα. 

Θεραπεία
Αν η παλίνδρομη εκσπερμάτιση οφείλεται σε φάρμακα, η διακοπή του φαρμάκου μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αν οφείλεται σε διαβήτη ή σε χειρουργική επέμβαση στην ουρογεννητική οδό μπορεί η χρήση φαρμάκων που μοιάζουν με την επινεφρίνη (pseudoephedrine ή imipramine) να είναι αποτελεσματικά. Οι άνδρες συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία εκτός αν υπάρχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Περίπου το 1/3 των ανδρών με παλίνδρομη εκσπερμάτιση βελτιώνονται μετά από φαρμακευτική αγωγή που μπλοκάρουν το άνοιγμα της ουροδόχου κύστεως (pseudoephedrine). Όμως αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, το οποίο είναι επικίνδυνο για τους άνδρες με υψηλή πίεση και καρδιακά προβλήματα.

Πρόγνωση
Εάν η παλίνδρομη εκσπερμάτιση οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή, η διακοπή του φαρμάκου συνήθως διορθώνει το πρόβλημα. Εάν οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση ή σε διαβήτη συνήθως το πρόβλημα δεν διορθώνεται.
Η διατήρηση καλών επιπέδων της γλυκόζης του αίματος στους διαβητικούς άνδρες και η αποφυγή χρησιμοποίησης φαρμάκων που προκαλούν παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία αυτού του προβλήματος.

Επεξεργασία σπερματοζωαρίων από τα ούρα
Επειδή το ουρικό οξύ είναι τοξικό για το σπέρμα, οι ασθενείς θα πρέπει να καταναλώνουν 1 g σόδας το προηγούμενο βράδυ και ένα ακόμα το πρωί πριν τη διαδικασία ώστε τα ούρα να γίνουν πιο αλκαλικά. Στη συνέχεια ουρούν πριν τον αυνανισμό, ώστε να συλλέξουν τα ούρα  μετά την εκσπερμάτιση όσο πιο γρήγορα μετά τον αυνανισμό. Τέλος το δείγμα μεταφέρεται αμέσως στο εργαστήριο.

blogatbottom